2008. december 29., hétfő

Gyors citromhabos süti


Vendégeket vártam, de nem akartam sokáig állni a konyhában.

Tészta:

-1 egész tojás +2 sárgája
-1 vaníliás joghurt (a natúr joghurtjaimat félrefuvarozták -hosszú)
-10 dekányi cukor (vércukorszint szerint)
-egy lötyintésnyi citromlé
-12 dkg margarin -elég lett volna, de én szeleburdiságból beleborítottam kb. 20 dkg-ot
-fél csomag sütőpor
l-iszt, amennyit felvesz
---> mindent össze és be a mikróba 6 percre, legnagyobb fokozatra.

Citromhab:

-2 tojásfehérje
-18 dkg porcukor a recept szerint -de sztem kevesebb elég
-fél citrom leve -helyett citromé
-5 dkg margarin


A tojásfehérjét gőz felett kell felverni a cukorral, majd bele a citromlét. A margarint közben megolvasztjuk, olvadtra, de nem forróra. Hozzákeverjük a citromhabhoz, betesszük a hűtőbe.

A tésztám a sok margarintól elnehezült, de valami fantasztikusan túrótorta-szerű lett ettől küllemre és ízre is!

Kettévágtam, kíhűlése után bekentem habbal, a tetejére szórtam némi kakaóport.

Molnárka

Biztos ismered azt a sós-sajtos izét, amit általában a hiperekben is lehet frissen kapni, és egy időre jó étvágycsillapító. Puha a tésztája, ropogós a teteje. Ilyet szerettem volna sütni, de nem tudtam, milyen néven fut ez a receptes könyvekben. Aztán rábukkantam a következő receptre, és szerintem ez igazán hasonlatos hozzá:

Molnárka

-60 dkg BL 80-as liszt
-6 dkg margarin
-1 tojás
-2,5 dl tej (+ kb 2-3 ek a dagasztás közben)
-1 kk cukor
-1,5 kk só
-1,5 kk édesítőszer (vagy 3 ek cukor, de akkor a folyadék ennyivel kevesebb!!)
-2,5 dkg élesztő
-késhegynyi aszkorbinsav (elhagyható)

A hozzávalókból a gépben tésztát dagasztottam. 20 perc dagasztás, 20 perc kelesztés, 20 perc dagasztás. Ezután lisztezett felületre borítottam, 4 felé osztottam, a darabokból négyzet alakú lapokat nyújtottam (kb 20x20 cm-es), az átlókban elvágtam és a csücsöktől kifelé (tehát pont fordítva, mint a kiflit!!) feltekertem. A szélső csücsköket visszahajtottam egy kicsit és úgy tettem át a tepsire kelni, hogy a hajtásszél alulra kerüljön. Kb 40 perces kelesztés után felvert egész tojással lekentem, majd előmelegített sütőben megsütöttem kb 20-25 perc alatt.

Annyi a különbség, hogy sajtos és fokhagymás tetejűeket csináltam, mert úgy finom.

A kenyér




Ha azon gondolkodnék, hogy a szakácskönyvemben mi legyen az első recept, akkor egyértelműen a kenyér.

Régebben kézzel, manapság géppel dagasztok, majd sütőben sütöm. Az én alapreceptem:

- 300 ml folyadék (ez lehet langyos víz, tej vagy kefír, joghurt, tejföl langyos vízzel felöntve)
- 1 ek. zsiradék (vaj, margarin, olívaolaj)
- 1 tk. só
- 1 tk. cukor (méz)
- 54 dkg liszt (na itt lehet ám variálni, hogy milyen arányban fehér-, rétes, rozsliszt; 34; 10; 10 dkg az én kedvencem)
- 2,5 dkg friss, vagy egy csomag szárított élesztő

Ezen kívül aztán mehet bele majoránna, olasz fűszerkeverék, szezámmag, krumpli, fokhagyma, hogy csak a leggyakoribb belevalóimat említsem. Persze lehet továbbgondolni…

Új kezdet

A fríblogon lakó Tavernámat át fogom hozni ide. Apránként átmásolom majd a recepteket is, helyenként átdolgozott kiadásban.

Kenyér és kenyérfűszer

Kenyér. Mutatok ömlesztve egy párat, ami az idén készült és nyilván nem fotózom az összeset, de azért van néhány kép. Mondtam már, hogy nagy...