2012. május 31., csütörtök

Házi hamburger

Tipikusan a ,,macerás, de megéri" kategória. Egyáltalán nem olyan, mint a gyorséttermiek, ellenben minden hamburgernek jelleme, saját karaktere van ;)


A zsemle

2 dl folyadék (tej+joghurt vagy kefír)
5 dkg margarin
3 ek cukor
1, 5 kk só
1, 5 kk cukor
45 dkg BL 80-as kenyérliszt (nem tragédia, ha csak rendes finomliszt van otthon)
2,5 dkg friss élesztő

2-szer dagasztatom a géppel, közben 20 percet kel. A második dagasztás után 10 felé vágom, picit egyenként átgyúrom, majd formázva tepsin kelesztem. A tetejét vizezett tojássárgájával kenem le. Kb. 20 perc, 175 fokon.

A hús meg csak úgy érzésre: 
darált (disznó)hús -lehet marhával vegyesen is
só bors
apróra vágott vöröshagyma
ketchup mustár
reszelt alma (stáljuci szerint jót tesz neki)

Jól összedolgozni, pogácsákat formázni, olajban kisütni.

A felvágott zsemlébe betesszük a húspogácsát, meg még amit szeretünk (uborka, paradicsom, saláta, lilahagyma stb.stb.) Nem a legautentikusabb recept, belátom. De megéri kipróbálni :)

2012. május 30., szerda

Amerikai palacsinta házi narancslekvárral


Bevallom, reggelire és vacsorára nem szokott melegétel lenni, inkább felvágott, sajt, sok zöldség. Max. melegszendvics, vagy virsli.
A palacsinta persze bármikor jöhet, nemcsak reggelire, vacsorára, ám házi lekvárral megbolondítva igazán megbecsülendő része a napnak.


Amerikai palacsinta
2 tojást kikeverek némi cukorral, közben vajat olvasztok a mikróban (kb 2 evőkanálnyit). A cukros tojáshoz öntök 1 dl tejszínt és 2 dl tejet. Ha kicsit lehűlt a vaj, az is megy hozzá. Aztán annyi lisztet társítok hozzá (ebbe keverve a 2 kiskanálnyi sütőport), amitől jó palacsintatészta lesz belőle.
Teflon serpenyőben mindenféle olajozás nélkül gyönyörűen megsül kicsi lángon.

Narancslekvár
Amióta van kenyérsütőgépem, nem gond, hogy bármikor készülhessen egy kis házi lekvár. Kis adagokat ,,főzök", ami 1 héten belül elfogy, így nem kell bele tartósító.
Megpucolok 4 nagy narancsot. Megmérem meztelenül, kb. fél kiló. Apróra vágom -undok egy meló, de ha botmixerrel esem neki, akkor a magok benne maradnak, így vagdosás közben ki tudom szedni.
Közben már ázik némi mazsola egy kis rum- és vaníliaaromás vízben, ha kellően megduzzadt, mehet a narancshoz. A móka kedvéért egy pici puncsos fűszerkeverékkel ízesítem, de tényleg csak picivel, mert ez elég sarabos valami. Végül kb. 40 dkg cukrot adok a fél kiló narancsvagdalékhoz, valamint egy csomag zseléfixet (vagy dzsemfix? már kidobtam a zacskóját).


Kenyérsütőgépen JAM vagy MARMALADE program; ha langyosra hűlt dolga végeztével, gusztusos , tiszta üvegekbe töltöm.


2012. május 29., kedd

Pizza Taverna




pizza verhetetlen, mindig és minden korosztálynál. A tésztáját nem variálom, a lehető legegyszerűbb kenyértészta:
  • - 55 dkg liszt
  • - 3 dl langyos víz
  • - 1 evőkanál só
  • - 1-2 evőkanál olaj
  • - 1 csomag szárított, vagy fél csomag friss élesztő
A kenyérsütőgép megdagasztja, aztán szépen meg is kel. A fenti mennyiségű tészta nálam 3 nagy pizzára elég. Új technikám van: egy szilikon sütőlapot fogtam be gyúródeszka gyanánt: könnyű tisztán tartani, kicsi helyet foglal, egyébként meg pont jó.

A szósz
Nem vagyok nagy barátja a klasszikus paradicsomos szósznak alulra. Jobban kedvelem a tejfölöset. Imigyen:
  • - 3 pohár tejföl
  • - fél Bryndza (juhtúróból készült, friss sajtszerűség, ámde mégis túró, ami jó sós)
  • - ízlés szerinti fűszerezés (bazsalikom, bors, oregánó, rozmaring)
Ezt összekutyulni.

A feltét
  • csirkemell
    sonka
  • fokhagyma
  • bazsalikom
  • gomba
  • brokkoli
  • vöröshagyma
  • sajt
  • meg ami még a kalapból előhúzható
Szóval ott tartunk, hogy megvan a tésztánk, ki is nyújtottuk kerekre. Rátesszük egy sütőlapra, villával megszurkáljuk és 8 percre betesszük a sütőbe kb. 175 °C-ra.
Ez idő alatt a főtt csirkemellhúst felkockázzuk, és megfuttatjuk egy kis olívaolajon. Szeletelünk mellé fokhagymagerezdeket, tekerünk rá kis zöldborsot, tépkedünk rá némi bazsalikomot, esetleg kipróbálhatjuk az olaszos fűszerkeveréket is. Az egészet összepirítjuk.
És hogy mindezzel miért szórakozzunk? Mert a sima főtt csirkemellhús -valljuk be- elég íztelen önmagában. Így összepirítva az ízesítőkkel nagyon finom lesz.
Ha eltelt a 8 perc, vegyük ki a tésztát a sütőből, ha felpúposodott, nyomkodjuk le a konyhai kesztyűnkkel (mert forró).
Ezek után mehet rá a tejfölös alap, és a feltétek ízlés szerint. 15 percre vissza vele a sütőbe.
Macerás, de nagyon megéri. És ha a vendéglődben is felveszed az étlapra a Pizza Taverna®     variációt, értesíts :)

2012. május 28., hétfő

Csokitorta mikróban



Gabojsza konyhájában leltem rá erre a gyöngyszemre, ami méltán érdemli ki a jelzőt: Anya, ez isteni!
Az eredeti recept:

15 perces csokis kuglóf

Évekkel ezelőtt egy Tupperware bemutatón tanultam ezt a receptet és gyakran készítem, mert előkészítéssel-sütéssel együtt tényleg csak 15 perc. Az eredmény pedig mennyei illat a konyhában és isteni csokis sütemény. Mikrósütő ellenzők lapozzanak!

Hozzávalók:
20 dkg vaj vagy margarin
20 dkg magas kakaó tartalmú étcsoki
4 tojás
1 kisüveg rumaroma (ha gyerekek is eszik) vagy egy jó kupica rum
20 dkg porcukor
20 dkg finomliszt
1 sütőpor

Egy mikrózható edényben 2 perc alatt megolvasztom a vajat, beletördelem a csokit, újabb 2 perc a mikróban. Kézi robotgéppel összekeverem, beleöntöm a rumot, hozzáadom egyenként a tojásokat, jól elkeverem. Beleszórom a porcukrot, elkeverem, hozzáadom a lisztet, amibe előzőleg belekevertem a sütőport, újabb keverés. Ha már egynemű, szilikon kuglófformába öntöm a masszát és mikróba 8 percig sütöm 700 watton. Ha lejárt az ideje, pihentetem még pár percig, majd rácsra borítva kihűtöm.
Szórható rá porcukor, vagy akár csokiöntet is.

Egy titka van: érdemes minél magasabb kakaótartalmú csokival készíteni. Volt, hogy megmaradt csokinyuszit vagy télapót hasznosítottam (volna) újra, de siralmas lett a végeredmény. Azóta mindig tartok itthon 1-2 tábla 70-80%-os csokit, amit általában a Lidl-ben veszek, az olcsóbb és nem ráz kategóriából.




Sajnos szilikonos kuglófformám nincs, eddig nem is nagyon éreztem szükségét -bár egy időben szerettem volna minikuglófosat, de aztán ennek beszerzése elmaradt.
Ellenben van sok egyéb fajtám, pl. tortaforma, két méretben is. Ehhez a mennyiséghez a nagyobbikat kellett elővenni, ami neccesen, de épp befért a mikróba.
Ami változtatást még eszközöltem:
  • - harmadfiolányi rumaromát tettem bele (gyerekek is eszik), így is kellemesen érződött az íze
  • - minden előzetes figyelmeztetés ellenére tejcsokival, hovatovább csokimikulássak készült, mivel étcsoki épp nincs itthon. De nem aggódtam, mert ezek a mikulások az alpesi lila legelőkről érkeztek, nem holmi kakaómassza-gyárból
  • - a legnagyobb fokozaton mikróztam (kb. 1000W)
A sütőpor mennyisége első blikkre meredek, de nincs vele baj, nem érződik az íze, és gyönyörűen megemeli a tésztát. Az íze pedig... érdemes kipróbálni, egyszerűen isteni :)

2012. május 19., szombat

Karalábéleves -rém egyszerű

Vannak levesek, amiket nem érdemes túlbonyolítani. Ilyen a karalábéleves is: elég markáns önmagában is az íze, tehát hagyni kell érvényesülni a zöldséget.
De nem csak azért adhatunk neki piros pontot, mert egyszerű elkészíteni, hanem mert olcsó is. Legalábbis karalábészezonban mindenképp.

Hozzávalók:
  • 2 fej zsenge karalábé
  • 1 kis fej fokhagyma
  • 3 kanál tejföl
  • étkezési keményítő
  • só, bors
A karalábét meghámozom, nem túl vékonyan felszeletelem, és megfőzöm. Ha valaki inkább a kocka-forma barátja, hát vágja olyanra, úgy sem rontja el. Ha meg még répát is karikázna hozná, nosza, senki sem fogja le a kezét :) A fokhagymát se feledjük ki, a kis fejet szedjük gerezdekre, pucoljuk meg, dobjuk a karalábé mellé.
Sózzuk, borsozzuk, elvetemültebbek felőlem tehetnek bele vegetát is, lelkük rajta...


No, ha megfőtt a zöldség, akkor már csak pár perc választ el bennünket a tálalástól.
Habarjuk el a tejfölben a keményítőt (mennyit, mennyit, úgy egy evőkanállal talán), ha nehezen akarna elhabaródni, kis forró vízzel tehetjük lágyabbá. Ezt keverjük hozzá a leveshez, hagyjuk, hadd forrjon egyet -és már kész is vagyunk!

Tuningolhatjuk még levestésztával vagy csipetkével is, de külön is adhatunk hozzá pirított kenyérkockát, levesgyöngyöt, kinek mi a gusztusa.


Kenyér és kenyérfűszer

Kenyér. Mutatok ömlesztve egy párat, ami az idén készült és nyilván nem fotózom az összeset, de azért van néhány kép. Mondtam már, hogy nagy...