A pizza verhetetlen, mindig és minden korosztálynál. A tésztáját nem variálom, a lehető legegyszerűbb kenyértészta:
- - 55 dkg liszt
- - 3 dl langyos víz
- - 1 evőkanál só
- - 1-2 evőkanál olaj
- - 1 csomag szárított, vagy fél csomag friss élesztő
A kenyérsütőgép megdagasztja, aztán szépen meg is kel. A fenti mennyiségű tészta nálam 3 nagy pizzára elég. Új technikám van: egy szilikon sütőlapot fogtam be gyúródeszka gyanánt: könnyű tisztán tartani, kicsi helyet foglal, egyébként meg pont jó.
A szósz
Nem vagyok nagy barátja a klasszikus paradicsomos szósznak alulra. Jobban kedvelem a tejfölöset. Imigyen:
- - 3 pohár tejföl
- - fél Bryndza (juhtúróból készült, friss sajtszerűség, ámde mégis túró, ami jó sós)
- - ízlés szerinti fűszerezés (bazsalikom, bors, oregánó, rozmaring)
Ezt összekutyulni.
A feltét
- csirkemellsonka
- fokhagyma
- bazsalikom
- gomba
- brokkoli
- vöröshagyma
- sajt
- meg ami még a kalapból előhúzható
Szóval ott tartunk, hogy megvan a tésztánk, ki is nyújtottuk kerekre. Rátesszük egy sütőlapra, villával megszurkáljuk és 8 percre betesszük a sütőbe kb. 175 °C-ra.
Ez idő alatt a főtt csirkemellhúst felkockázzuk, és megfuttatjuk egy kis olívaolajon. Szeletelünk mellé fokhagymagerezdeket, tekerünk rá kis zöldborsot, tépkedünk rá némi bazsalikomot, esetleg kipróbálhatjuk az olaszos fűszerkeveréket is. Az egészet összepirítjuk.
És hogy mindezzel miért szórakozzunk? Mert a sima főtt csirkemellhús -valljuk be- elég íztelen önmagában. Így összepirítva az ízesítőkkel nagyon finom lesz.
Ha eltelt a 8 perc, vegyük ki a tésztát a sütőből, ha felpúposodott, nyomkodjuk le a konyhai kesztyűnkkel (mert forró).
Ezek után mehet rá a tejfölös alap, és a feltétek ízlés szerint. 15 percre vissza vele a sütőbe.
Macerás, de nagyon megéri. És ha a vendéglődben is felveszed az étlapra a Pizza Taverna® variációt, értesíts :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Mit főztél ki?