Ez a pogácsa nem az a pogácsa, teljesen más technikát igényel -talán leginkább a képviselőfán tésztájára hajaz, de hangsúlyozom, kizárólag a technikájában.
No, nézzük, hogyan is kell főzni azt a sajtot.
Hozzávalók:
8 dkg trappista sajt,
2 dl tej,
8 dkg vaj,
1 kk. só,
15 dkg finomliszt,
4 db tojás.
A tejet a vajjal forrásig hevítjük, hozzáadjuk a sót és a lisztet, majd habverővel simára keverjük. Addig főzzük, amíg el nem válik az edény falától. Hűlni hagyjuk.
Közben lereszeljük a sajtot.
Ha kihűlt a massza, beleütünk 3 tojást, nagyon simává kidolgozzuk, végül belekeverjük a reszelt sajtot. Vizes kézzel vagy vízbe mártott kanállal, diónyi gömböket szaggatunk belőle. Lisztezett-zsírozott tepsibe rakjuk, kicsit távol egymástól, mert sütés közben megnőnek. Lekenjük tojással, megszórjuk kedvünk szerint sajttal, szezámmaggal, mákkal...stb. Előmelegített sütőben pirosra sütjük, kb. 20-25 perc.
Nagyon könnyű pogácsa, üreges lesz a belseje, kicsit hasonlít a képviselőfánk tésztájához, de ez puha marad.
Megjegyzések:
inkább kézzel formázzuk, sokkal szebb, mint kanállal. 175-180°C-on lesz jó 20 perc alatt. Ennyi mennyiség 30 db kisebb pogácsára elég, célszerű eleve dupla tésztával dolgozni. És nem diónyi, hanem valamivel nagyobb halmokat tenni a sütőpapírra. Aki nem merne nekiállni egy képviselőfánknak, az ezzel se kísérletezzen.
Tényleg nagyon finom. Kívül remek ropogós, belül kellemesen puha, minthacsak túrós pogácsa lenne, pedig nem is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Mit főztél ki?