Évek óta ezt a mézest sütöm. Akkor is jó, ha foglalkozásra viszem, mert egyik nap bedagasztom, másnap meg az egyben-tésztát elviszem a gyerekeknek (oviba, suliba, művházba, mikor hol sütünk), együtt kinyújtjuk, kiszaggatjuk, gyorsan megsütjük és lehet dísziteni, vagy egyből enni.
Megboldogult dekupázsos indexes fórumon oszotta meg nagyon sok évvel ezelőtt Míra. Innen a neve.
Míra-mézes
- 75 dkg liszt
- 35 dkg porcukor
- 5 dkg vaj
- 4 tojás
- 4 evőkanál méz
- 4 teáskanál szódabikarbóna
- 2 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 kk őrölt szegfűszeg ---vagy ezek helyett mézeskalács-fűszerkeverék
- csipet só
Minden hozzávalót összegyúrni. Nem érzékeny, ha nincs időd, elvan a hűtőben sokáig. Nagyon sok lesz belőle.
180 fokon süss egy pár próba darabot kb. 5-10 percig. (enyém sütőben ez hat perc közepes fokozaton)
Majd látni fogod, hogy mennyire barnul. Világosra kell sütni, mert a méztől hamar megbarnul, és meg is keseredik.
Amikor kiveszed, várj vele egy kicsit, mert lehet, hogy nagyon puhának találod és nem tudod leszedni a tepsiről.
Ahogy hűl, keményedik, jobban lejön. Aztán majd újra megpuhul. (Na, ez az a nagyon fontos pont. Ha ezt nem írja le a kedves topiktársunk, akkor betonra sütöm a cuccot. És valóban el kell hinni, hogy a nagyon puha puszedli megszilárdul, és mégsem lesz kemény, pár perc után puha lesz).
Törd ketté és látod a közepén, hogy megsült-e.
Ha száraz, süsd kevesebb ideig, ha nyersnek gondolod, vagy süsd tovább vagy süsd magasabb hőfokon. (ez csak az első sütésnél macera, ha megvan a hőfok, meg a perc, akkor nagyon haladós)
Díszítés(máz):
1 tojásfehérje és 12 dkg porcukor, sokáig verni.
Nem kell rásütni, egy éjszaka alatt rászárad. Az ételfestékes valamivel tovább szárad, de ha nincsen benne ételfesték, akkor nagyon szép fehér lesz a máz.
A habot felvered és ebbe kevered a porcukrot. A cukrot legalább háromszor szitáld át.
Ez a nagy írokázos barátnőm tanácsa. Eldugul a zacsi, ha nagy szem cukor kerül bele.
Én nem kentem meg tojással.
Sima sütőpapírra teszem őket, egyszerre több tepsit töltök meg sütés előtt, mert a sütése nagyon haladós. Rendesen terpeszkednek sülés közben, nem szabad sűrűn rakni.
Hát, az enyém nagyon keményre sikeredett :S lehet mert sokáig sütöttem :s. Amúgy, sok jó recept van ezen az oldalon , meg, feltölthetnéd ezt a receptet is, másnak is hasznos lehet :) vagy csak nézz körül, hátha találsz valami jó ötletet
VálaszTörlésnem szabad sokáig sütni, ha betartod a kb 5-6 percet, nem lesz kemény
VálaszTörlés