2012. december 28., péntek

A legjobb mézes

Évek óta ezt a mézest sütöm. Akkor is jó, ha foglalkozásra viszem, mert egyik nap bedagasztom, másnap meg az egyben-tésztát elviszem a gyerekeknek (oviba, suliba, művházba, mikor hol sütünk), együtt kinyújtjuk, kiszaggatjuk, gyorsan megsütjük és lehet dísziteni, vagy egyből enni. 
Megboldogult dekupázsos indexes fórumon oszotta meg nagyon sok évvel ezelőtt Míra. Innen a neve.


Míra-mézes
  

  •  75 dkg liszt
  •  35 dkg porcukor
  •  5 dkg vaj
  •  4 tojás
  •  4 evőkanál méz
  •  4 teáskanál szódabikarbóna
  •  2 kávéskanál őrölt fahéj
  •  1 kk őrölt szegfűszeg ---vagy ezek helyett mézeskalács-fűszerkeverék
  •  csipet só



Minden hozzávalót összegyúrni. Nem érzékeny, ha nincs időd, elvan a hűtőben sokáig. Nagyon sok lesz belőle.
180 fokon süss egy pár próba darabot kb. 5-10 percig. (enyém sütőben ez hat perc közepes fokozaton)


Majd látni fogod, hogy mennyire barnul. Világosra kell sütni, mert a méztől hamar megbarnul, és meg is keseredik. 
Amikor kiveszed, várj vele egy kicsit, mert lehet, hogy nagyon puhának találod és nem tudod leszedni a tepsiről. 

Ahogy hűl, keményedik, jobban lejön. Aztán majd újra megpuhul. (Na, ez az a nagyon fontos pont. Ha ezt nem írja le a kedves topiktársunk, akkor betonra sütöm a cuccot. És valóban el kell hinni, hogy a nagyon puha puszedli megszilárdul, és mégsem lesz kemény, pár perc után puha lesz).
Törd ketté és látod a közepén, hogy megsült-e.

Ha száraz, süsd kevesebb ideig, ha nyersnek gondolod, vagy süsd tovább vagy süsd magasabb hőfokon. (ez csak az első sütésnél macera, ha megvan a hőfok, meg a perc, akkor nagyon haladós)


Díszítés(máz):


1 tojásfehérje és 12 dkg porcukor, sokáig verni. 
Nem kell rásütni, egy éjszaka alatt rászárad. Az ételfestékes valamivel tovább szárad, de ha nincsen benne ételfesték, akkor nagyon szép fehér lesz a máz. 

A habot felvered és ebbe kevered a porcukrot. A cukrot legalább háromszor szitáld át. 

Ez a nagy írokázos barátnőm tanácsa. Eldugul a zacsi, ha nagy szem cukor kerül bele. 
Én nem kentem meg tojással.

Sima sütőpapírra teszem őket, egyszerre több tepsit töltök meg sütés előtt, mert a sütése nagyon haladós. Rendesen terpeszkednek sülés közben, nem szabad sűrűn rakni.

2 megjegyzés:

  1. Hát, az enyém nagyon keményre sikeredett :S lehet mert sokáig sütöttem :s. Amúgy, sok jó recept van ezen az oldalon , meg, feltölthetnéd ezt a receptet is, másnak is hasznos lehet :) vagy csak nézz körül, hátha találsz valami jó ötletet

    VálaszTörlés
  2. nem szabad sokáig sütni, ha betartod a kb 5-6 percet, nem lesz kemény

    VálaszTörlés

Mit főztél ki?

Kenyér és kenyérfűszer

Kenyér. Mutatok ömlesztve egy párat, ami az idén készült és nyilván nem fotózom az összeset, de azért van néhány kép. Mondtam már, hogy nagy...