Prósza, puliszka, polenta, málé... annyi neve van a kukoricadarából készült ételeknek. Ezt a receptet a délvidéken kaptam egy nyaralás alkalmával, a Kerka mentén kirándultunk, ahonnan nagyszerű élményekkel tértünk haza -na és ezzel a remek recepttel, amit azóta már többször megsütöttem, folyamatosan a repertoárom része.
Az eredeti receptet egy picit átalakítottam, a saját változatomat írom le.
Hozzávalók:
- Ø 1 pohár tejföl (ez a mérőpohár)
- Ø 2 pohár kukoricaliszt
- Ø 1 pohár kukoricadara
- Ø 3/4 pohár étolaj
- Ø 1/2 pohár nádcukor
- Ø 3 tojás szétválasztva és a fehérje felverve
- Ø 3 közepes nagyságú alma (reszelve)
- Ø 1 csipet só
- Ø 1/2 csomag sütőpor
- Ø 2-3 dl tej
A kukoricadarát tejbe áztatom, annyiba, amennyit kényelmesen felvesz. Ez azért kell, hogy megszívja magát és ne legyen olyan érzésünk evés közben, mintha homokot ropogtatnánk a fogunk között. Legalább fél órás, de inkább egy órás pihentetés kell neki.
Ezután az összetevőkkel eldolgozom egy kanállal, a felvert tojáshabot a végén adom a masszához.
Kizsírozott, lisztezett tepsibe
öntöm.
Tetejére nádcukorral elkevert darált mandulát szórok (az eredeti receptben dió van, lehet variálni), majd
szilvalekvárral és cukros tejföllel meghintem a tetejét.
A szilvalekvár helyett ízesítettem már áfonyával, erdei vegyessel, meggyel is, minden olyan lekvárral, ami egy kicsit savanyúbb ízvilágú, nagyon finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Mit főztél ki?