2022. március 28., hétfő

Úton az önellátás felé

 Mi kell egy egyszerű kenyérhez? Só, liszt, víz. Még élesztő sem, ha az ember félreteszi és rendszeresen megeteti a kovászát. Só könnyen, olcsó beszerezhető és korlátlan ideig eltartható, de a liszttel nehéz időkben (ki vonja kétségbe, hogy egyre inkább azokat éljük?) más a helyzet. Nem feltétlenül tudod könnyen beszerezni és egyáltalán nem tudod korlátlan ideig őrizgetni. Szóval igen, jó dolog, ha magad is elő tudod állítani.

Süttem (😀) már a saját lisztemből kenyeret. Mivel durumliszt, nem várhattó el tőle olyan szintű dagadás, mint a sima liszttől, ezért egyelőre még keverem váltakozó arányban.

Ez a kenyér pl. a szokásos receptemmel készült, a kovász csak bolti kenyérliszt, a 2. fázis csak saját durum.




A töltött kenyérben kb. 1/3 a durum, mindjárt meg is látszik a különbség, sokkal magasabbra kelt, a héja valami fenségesen ropogós lett. Tölteléke pesztó, sajt és sonka.







Süssetek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mit főztél ki?

Kenyér és kenyérfűszer

Kenyér. Mutatok ömlesztve egy párat, ami az idén készült és nyilván nem fotózom az összeset, de azért van néhány kép. Mondtam már, hogy nagy...