- Fél kiló finomliszt
- 2 evőkanál kovász
- 2,5 dl langyos víz
- két evőkanál cukor
- egy teáskanál só
- egy evőkanál olaj
A kovász az 5 napos nevelésű Kovászkám etetése előtt kivett 2 evőkanálnyi ,,felesleg", nem szoktam kidobni, mindig felhasználom, de most először nem támogattam meg sem élesztővel, sem szárított kovásszal.
Hozzágyúrtam a fél kiló Gyermelyi búzalisztet a 2,5 dl vízzel, az 1 evőkanél olajjal és a teáskanál sóval (egy picit sótlan lett, szóval ennél majd többet kell adni), kidolgoztam kézzel.
Mindez úgy este 10 körül történt, ezért nem tettem hűtőbe, hanem a pulton hagytam lefedve, tudtam, hogy korán fogom megsütni.
Reggelre így nézett ki:
Szépen megemelkedett, látszik, hogy dolgozott a kovász:
Egy kis liszttel átgyúrtam, majd kis golyókat szaggattam ki belőle kézzel:
Ezután vizet forraltam, ebbe került egy csipet só és 2 evőkanál cukor. Ez utóbbi azért kell, hogy szép színt kapjon a pirult bagel a végén, de nyilván el is hagyható, ha nem akarunk felesleges szénhidrátot bele.
Most jön a vicces rész: a karikákat kettesével a zubogó vízbe tesszük, mindkét oldalát fél-fél percig fürdetjük. Kvázi leforrázzuk a tésztát. Ha megvan, egy konyharuhára szedjük.
Szegények itt még jobban elvesztették a szabályos karika alakjukat, de nem baj, nem ezért szeretjük a bagelt :)
200 fokra előmelegített sütőben elvileg negyed óra elég neki, de nekem majdnem fél órát sültek, mert a lenti rácson nem akartak pirulni. Adtam neki egy kis gőzlöketet sütés közben, az utolsó 10 perce pedig magasabb rácsra tettem, így kapott színt a végén.
Talán nem tűnik nagy mennyiségnek, de 1-1 db kb. 10 dkg-os, vagy annak közelében, tehát én egy db szendviccsel is teljesen jóllaktam.
A belseje ilyen lett forrón felvágva, muszáj volt gyorsan megkóstolni ;)
Ha esetleg valaki még nem evett volna bagelt, ne tévessze meg a formája, az íze nem édes fánkra hasonlít, inkább egy finom zsemlére.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Mit főztél ki?