2025. január 9., csütörtök

Csicseriborsó, karfiol, csirkehús -egységben az erő!

A csicseriborsó sosem tartozott a repertoáromba, se nem ettem, se nem főztem. Még a humuszt se szeretem (bár tervben van, hogy elkészítem sk., sanszos, hogy az már jobban a szájízem szerint volna való).

A mostani étvágyam nem igényel 3 fogásos ebédeket, egy tartalmas levessel jól elvagyok. Inspirálódtam kicsit innen-onnan, ebből lett egy 



Tavaszváró leves

  • 1 kisebb fej vöröhagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg csirkemell
  • egy fél fej karfiol
  • 1 csicseriborsó konzerv
  • Sriracha szósz
  • fél citrom
  • pár levél bébispenót
 A vöröshagymát felkockázzuk, olívaolajon megdinszteljük. A csirkemellet is felkockázzuk, fehéredésig pirítgatjuk, majd felönjük meleg vízzel. Sózzuk, borsozzuk, tárkonylevéllel bátran megbolondítjuk. Az apróra szétszedett karfiolrózsákat és a csicseriborsót lecsepegtetve hozzátesszük, fedő alatt puhára pároljuk.
Ha már szinte kész, mert minden puha, akkor vigyünk bele egy kis életérzést: kb. 1 evőkanálnyi csípős Sriracha szószt, egy fél citrom levét és pár levél bébispenótot dobjunk bele, rottyanjon egyet, ennyi, már szedhetjük is tányérba.

Aztán eljön a másnap, amikor még szeretjük ugyan ezt a levest, de valami szilárdabbra vágyunk.
Akkor lesz belőle egy



Tavaszváró rizottó

Nagyon megszerettem az utóbbi időben az előgőzölt barnarizst. Jó a vércukornak is, valamint lényegesen komplexebb az íze, mint a fehérrizsnek.
Ugyanúgy 2x mennyiségű vízben pároljuk puhára, mután egy pici olajon átpirítottuk -csak ennél a verziónál a víz egy részét a tegnapi leves levével pótoljuk, a sűrűjéből is szedünk rá bőven, mert ízleni fog így.

Ui: tulajdonképpen volna még egy ötletem a leves utóéletére, ha maradt volna belőle annyi: a sűrűjét kiszedve egy ici-pici lével nekiesni a botmixerrel, ebből kiváló szendvicskrém lehetne. Csak mondom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mit főztél ki?

Csicseriborsó, karfiol, csirkehús -egységben az erő!

A csicseriborsó sosem tartozott a repertoáromba, se nem ettem, se nem főztem. Még a humuszt se szeretem (bár tervben van, hogy elkészítem sk...