Ugrás a fő tartalomra

Pizza

Mi az előnye a házi pizzának a pizzériából rendelttel szemben? Szinte _csak_ előnye van:
  • bőven elkészül annyi idő alatt, amíg várni kell a kiszállításra
  • nem hűl ki
  • nem gond, ha csak túl kicsi/túl nagy pénzem van itthon
  • meg persze teljesen az ízlésünk szerint való.

Rendszerint tartok a mélyhűtőben kettesével összecsomagolt pizzalapokat. Néha megdagasztom magamnak én is, de valljuk be, nem annyira éri meg a fáradságot.

Szóval előszedem ezeket a lapokat, praktikusan 2 fér rá épp a sütőlapra. Kicsit berakom a sütőbe, kienged, ,,megszárad", nem szívja be a feltétet.

A paradicsomszószról szinte teljesen leszoktam. A boltiakat erőteljesen fel kell javítani (vajon miért van az a kényszerképzetük a gyártóknak, hogy csak a savanyú szósz az igazi?), friss paradicsom reális áron az évnek egész rövid szakaszában kapható ahhoz képest, hogy a pizzát bármikor megkívánhatjuk.

Na meg gyorsan kéne, ugye? Ezért egyáltalán nem autentikus módon margarinnal kenem le az alapokat. Fűszerezhetném, ha nem gyerekekkel akarnám megetetni, de így tartózkodom az erős ízesítésektől.

Nos, ott tartunk, hogy a pizzalapunk meg van kenve margarinnal. Ezután kinyitjuk a hűtőt, megtekintjük annak tartalmát, és amit megkívánunk, rápakoljuk. Ma éppen kemencében sült tarja; házikolbász (mmmmm!), kukorica (szigorúan konzerv, sohasem mirelit), és egyfajta ízletes szlovák sajt került rá, ami fokhagymával és paprikával volt összeérlelve, amitől egész abáltszalonna-jelleget kapott.

Ez az egész be a sütőbe, terítés, kézmosás, és már lehet is jó étvágyat kívánni. Találtam még mellé citrommal töltött olívabogyót, ami egész pikáns, és bitang jó.

Megjegyzések

  1. Micsoda ötlet a zsiradékkal bekenés! Ki fogom legközelebb próbálni.

    VálaszTörlés
  2. Ha nem titok, miért tartózkodsz a mirelittől?

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Mit főztél ki?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Utálom a sütőmet

Nyomorult sütőmmel csak a bajom van.
Örököltem, már akkor sem működött rajta egy gomb, de mindegy is, nem tudom, mire való, mert a használati útmutatója nem jött vele.
Hőlégkeveréses, de nem tudom ezt a funkciót kikapcsolni rajta, és az összes olyan tésztanemű (sütemény, kenyér), aminek szépen fel kéne emelkednie a lapos állapotából, azt egy ideig meg is teszi, de a hőlégkeverés hülye módon eldeformálja, majd az egész vissza is lapul. Először még azt hittem, az én hibám, de miután minden alkalommal így jártam, már nem ostorozom önmagam.

Szóval utálom, nem is kéne még egyszer villanytűzhely, ha választásra kerül a sor, de legalábbis olyan, ha már, aminek ki lehet kapcsolni a hőlégkeverést. Vagy legyen annyira egyszerű, ami nem kever.

Gondoltam már rá, hogy a gázsütő is jobb lenne, anyunak az van, és ő nem panaszkodik rá.

Vagy leginkább egy régimódi, békebeli sparhelt kéne, ha 10x ekkora lenne a konyhám...

Avokádós csokitorta sütés nélkül

Mielőtt a címben jelzett édességre terelődne a poszt, a régi és új olvasók kedvéért egy pár szót írnék arról, mi a manóért nem frissült a blog cirka egy éven át. Jó féléve már, hogy áttértem egy teljesen másfajta táplálkozásra, vagy inkább életmódra, amit általában paleolit, paleó jelzővel szoktak jellemezni. Én most nem nevezem szigorúan ennek, legyen inkább paleo-jellegű életmód, mert rengetegen támadják olyanok, akik ismerni ugyan nem ismerik, mégis meg- és elítélik ezt a fajta táplálkozást, nekem pedig nem feladatom mindenkit helyretenni. Ismerkedtem ezzel a fajta diétával, próbálgattam recepteket, némelyeket megőriztem, másokat a lomtárba dobtam, és most jött el az idő, hogy ide is merem hozni nektek azt, amit gondolok és megvalósítok a paleó életmód kapcsán.
Kalandozásaimról a paleó világában itt írok rendszeresen: http://www.magyal.hu/tag/paleo/
Hogy mit is kaptam ettől az életmódtól? Június óta 17 kiló mínuszt, elsősorban. Kinyílt a világ, mondhatnám pátoszosan, de nem túlzóan…

Csokitorta mikróban

Gabojsza konyhájában leltem rá erre a gyöngyszemre, ami méltán érdemli ki a jelzőt: Anya, ez isteni! Az eredeti recept: 15 perces csokis kuglóf Évekkel ezelőtt egy Tupperware bemutatón tanultam ezt a receptet és gyakran készítem, mert előkészítéssel-sütéssel együtt tényleg csak 15 perc. Az eredmény pedig mennyei illat a konyhában és isteni csokis sütemény. Mikrósütő ellenzők lapozzanak!

Hozzávalók:
20 dkg vaj vagy margarin
20 dkg magas kakaó tartalmú étcsoki
4 tojás
1 kisüveg rumaroma (ha gyerekek is eszik) vagy egy jó kupica rum
20 dkg porcukor
20 dkg finomliszt
1 sütőpor

Egy mikrózható edényben 2 perc alatt megolvasztom a vajat, beletördelem a csokit, újabb 2 perc a mikróban. Kézi robotgéppel összekeverem, beleöntöm a rumot, hozzáadom egyenként a tojásokat, jól elkeverem. Beleszórom a porcukrot, elkeverem, hozzáadom a lisztet, amibe előzőleg belekevertem a sütőport, újabb keverés. Ha már egynemű, szilikon kuglófformába öntöm a masszát és mikróba 8 percig sütöm 700 watton. Ha lejárt az ideje, p…