2011. január 14., péntek

Lilahagymalekvár

Új év, új lendület, és hasonló maszlag helyett: akkor főzzünk!

Nemrég vendégségben ettem lilahagymalekvárt pirítóssal, és hát bitang jó. El is kértem a receptjét.
Ami kell hozzá:
- méz
- lilahagyma
- vörösbor
- balzsamecet
- olívaolaj
- só, bors 



Hozzálátunk:
3-4 fej lilahagymát megpucolunk, félbevágunk, és vékonyan felszeletelünk.
3-4 evőkanál mézet egy serpenyőben karamellizálunk.
A szemünket megtörölgetjük, ha a hagymavágástól elsírtuk volna magunkat (én nem tudom, régen vagy nem volt ennyire érzékeny a szemem, vagy nem voltak ennyire vadak a lilahagymák!), és mehet a mézbe a sok (fél)karika.
Egy csészébe kb. 2 dl bort öntünk (most épp mátravidéki száraz vörösbor volt itthon, nem nagyon szeretem, de ebbe az ételbe tökéletes), teszünk bele balzsamecetet és olívaolajat, mindkettőt érzéssel, spóroljunk velük, mert sokba kerülnek :) sózzuk, borsozzuk -én tarkaborsot tekertem bele, mert ez a kedvencem.
Ha a hagyma már elég puha, akkor ráöntjük a vörösboros kotyvalékot, és folyamatosan kevergetve elfőzzük róla a levet. Ez úgy 10egynehány perc. Ha jól besűrűsödött, akkor kész is.
És hogy mihez ettem? a serpenyőt még nem mostam el, tettem bele egy kis házi kolbászt és sonkát, megsütöttem, a hagymával kitálaltam, pirítóssal megettem. Finom volt :)


(ja igen, új fényképezőm van, tudása és minősége köszönőviszonyban sincs az előzővel, ezzel most már jó képeket fogok nektek hozni, ígérem :) )

5 megjegyzés:

  1. Nagyon jónak tűnik, bár hihetetlen, hogy lekvár a neve! Muszáj lesz kipróbálnom! :)

    VálaszTörlés
  2. Kár, hogy magát a lekvárt nem fényképezted le. Kíváncsi lettem volna az állagára.

    VálaszTörlés
  3. Fogok még csinálni, akkor pótolom -a maradékot ma megettük tükörtojás mellé, remek párosítás.

    VálaszTörlés
  4. Tuti finom lett!:) Én is nem olyan régen készítettem, igaz fele-fele, vörös és lila hagymából. Hirtelen és azonnali késztetésem volt, de lilahagyma nem volt elég:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vöröshagymával nem lett egy kicsit vad ízű?

      Törlés

Mit főztél ki?

Miért főzzünk?

Ha már azt úgy egy fél évezreddel ezelőtt megbeszéltük, hogy minek is blogolunk , akkor tegyük fel a gasztroblogon evidens másik kérdést is...