Előzmények:
Gyakran sütök kalácsot kenyérsütőben, de valahogy nem az igazi, nem elég foszlós. Ráadásul a héten nem a szokásos budafoki élesztőt használtam, hanem valami szlovák csodát (úgy kell nekem :S ), és olyan ocsmányul túlkelt az egész, hogy már csak az elviselhetetlen bűzre eszméltem. A kenyérsütő minden létező porcikájára ráégett a tészta :( nem kevés erőfeszítésembe telt mindenhonnan eltávolítani.
Ezek után úgy döntöttem, hogy
- új recept után nézek
- nem a kenyérsütőben sütöm meg
A recept a létező legegyszerűbb kelt tészta:
- 3 dl langyos tej
- 2 ek olaj (v. olvasztott vaj, margarin)
- 4 ek cukor
- csipetnyi só
- fél kiló liszt
- egy fél kocka élesztő (lehet kicsit kevesebb is)
- ízlés szerint kakaó, mazsola
A kenyérsütőgép ezt szépen összeállította nekem, másfél óra múltán kiborítottam az üstből, 3 gombócra szedtem, és csak az egyikbe tettem kakaót -majd megpróbáltam összefonni, nem túl korrektül sikerült :)
Sütőlapon még fél órát kelt. A sütőt előmelegítettem, a kalács 175 fokon 30 perc alatt kész lett. És igen jóízű, ebből is látszik, nem kell túlbonyolítani a dolgokat, tojás sem kell bele pl.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Mit főztél ki?