2019. július 26., péntek

Paleót bírod?

(spoiler: NEM)




Kb. 6 éve kezdtem el paleózni egyik napról a másikra. Szó szerint. Kedden még normálisan étkeztem, aztán bekattant valami, és szerdától már a legvérmesebb követők közé tartoztam. Ha nem volt más megoldás, vendégségben leszedtem a panírt a rántott húsról és úgy ettem. Szabályosan rosszul éreztem magam, ha kénytelen voltam elfogadni a felkínált pizzát, mert nem volt más lehetőség az étkezésre - hát lelegeltem a feltétet és meghagytam a tésztát. Ma már ezen csak a fejemet fogom, hogy te jó ég, mit (t)ettem, de akkor ez tűnt az egyedüli járható útnak.

Remek érzés a paleóval gyorsan lefogyni. Valóban csak úgy olvadnak a kilók, amint elhagyod a krumplit, kenyeret, tésztát, lisztet, cukrot... Ki ne élvezné a folyamatos pozitív visszajelzéseket?


Hosszú ideig úgy éreztem, ezt aztán életem végéig tudnám folytatni. Biztosan így volt, hiszen lejegyeztem a blogban is (ha nem éppen ebben, akkor egy másikban). Miért is ne éreztem volna így? Hiszen a paleóban megengedett ételeket, mint a hús, zöldség(ek nagyrésze), gyümölcs(ök többsége) magam is szeretem, szívesen fogyasztom. Miért ne működne élethosszig?



Mára már gyönyörű iparággá nőtte ki magát a mindenmentesség. És ez őszintén taszít benne. Ennek egyszerűnek, kézenfekvőnek és könnyen hozzáférhetőnek kéne lennie, de nagyon nem így van. Én ha étterembe megyek, nem a paleós címkéket keresem, hanem szimplán a hús mellé nem kérek köretet. Ma már egyre ritkábban kapok a pincérektől furcsa pillantásokat ezért.




Egy idő után viszont kezdett igen-igen unalmassá válni. A neuralgikus pont mindig a reggeli-vacsora volt, hiszen egészen egyszerű lett volna egy szendviccsel elintézni a kérdést -viszont a pékáru nem paleo-kompatibilis. Ja, de, vannak alternatívák nyílgyökér- meg zöldbanánliszttel, de ezek használatát sosem éreztem igazán helyesnek. Szerintem a paleó úgy tisztességes, ha bárki számára hozzáférhető, lehetőleg helyi (de legalábbis magyar) és szezonális alapanyagokat használunk. Minden más gyanús a nagy egészségtudatosság oldaláról nézve.

Szóval vannak ételek, amik visszaszivárogtak az étrendembe, ami még mindig alapjaiban paleo, de amolyan elfajult, elvadult ága, mostohatestvére, fekete báránya. Vagyis eszem jó minőségű pékárut (különösen, ha magam sütöm), mindenféle típusú sajtot is. Nem maszatolom el az édességeket azzal, hogy xilittel, etitrittel vagy bármilyen más kémiai vegyülettel édesítek, mert ha már, akkor legyen nádcukor vagy méz, csak épp erősen csökkentett mennyiségben az átlagos receptekhez képest. Nem használok gesztenye- vagy lenmaglisztet, maximum őrölt mandulát. 




Egy kicsit hátrébb léptem, onnan szemlélem az egész mindenmentességet. Divat, hisztéria, szektásság -ezek a szavak jutnak eszembe néhány fb-bejegyzés olvastán. Aztán amikor szembe jön egy-két olyan cikk, mely egyenesen károsnak kiáltja ki a színtiszta paleózást, 

Összefügghet a szívbetegségek egy jelzőanyagának nagy mennyisége és a paleoétrend követése egy új ausztrál kutatás szerint. Azoknak a szervezetében, akik az "ősemberi" étrendet követik, a szívbetegségekhez köthető, a vérből kimutatható jelzőanyag dupláját találta az ausztrál Edith Cowan Egyetem (ECU) kutatócsoportja - számolt be róla a ScienceDaily.com tudományos-ismeretterjesztő portál.*

..hát én már nem húzom el gúnyosan a mindentudók gőgjével a szám, mert ugyanúgy nem értek a táplálkozástan biokémiájához, mint a fb-tagok 99,9%-a. Na, ez mondjuk nem igaz, mert én tanultam biokémiát középiskolában és egyetemen is, szóval egy kicsit mégis... de képes vagyok elfogadni, hogy valóban rosszat tehetek magamnak azzal, ha nem gondolkodom el a táplálkozás sokoldalúságán.

*forrás: portfolio.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mit főztél ki?

Kenyér és kenyérfűszer

Kenyér. Mutatok ömlesztve egy párat, ami az idén készült és nyilván nem fotózom az összeset, de azért van néhány kép. Mondtam már, hogy nagy...