2025. január 20., hétfő

Hogyan NE tartsunk workshopot?

Részt vettem már életemben pár workshopon. Mi több, tanultam is róla, hogyan kell egy ilyet megtartani és tartottam magam is egy párat. De amin tegnap volt szerencsém részt venni, az a dilettantizmus magasiskolája volt. Nem linkelem magát az eseményt, mert nem az a célom, hogy a szervezőjét lejárassam, de jobb, ha tisztában vagyunk vele, mit várhatunk el egy profin megszervezett programtól.

A workshop témája a vegán ételek voltak. Az már eleve kicsit fura volt, hogy 3 óra alatt 12 féle ételt ígért, hogy elkészítünk, de akár lehetett is volna, mert mint kiderült, több ételnél az egyik következett a másikból.



Na, kezdjük az elején. Belépve látszik, hogy a hely kicsi, a főzőfelület szintén, az is nagyrészt elfoglava egy rezsóval meg edényekkel. 14 fő hogy fog itt főzni? Jól gondoltam: sehogy. 

Vegán a téma, zöldségekkel dolgozunk. Nonszensz, de azzal kezdjük, hogy lemossuk a sáros répákat, majd elkezdjük meghámozni a több kilónyi zöldséget. Azaz csak kezdenénk, mert hámozó csak egy van -nagy nehezen előkerül még egy, kiskés is csak 2, de legalább nem éles.

Ha ezt én szervezem, akkor a résztvevőket pucolt, kockázott zöldség várja, mert FŐZNI jöttek, az időt nem a hámozással akarom kitölteni. Biztosítok megfelelő számú és minőségű eszközt, hogy mindenki csinálhasson minden munkafolyamatot.

De erről szó sem volt. Tanfolyamvezetőnk kapkod, telefonján böngészi, mi is jön, hogy is van a recept. Nincs módom gyakorlatilag másra, csak a mosogatásra, mert ,,majd én megmutatom!" felkiáltással szinte egyedül akar mindent csinálni a főnéni. Egy leányzó is el unja magát, a felénél hazamegy. 

Nekem eléggé be van határolva az időm, a 3 óra elteltével mennem kéne, de még épp csak kiraktuk az asztalra, amik elkészültek, még senki nem eszik. Persze nincs is annyi hely, hogy odaférjünk egyszerre, talán 2 turnusban igen. Én megkezdem a sort, sorry, lányok, nekem mennem kell -de ne vegyél ki egy egész lencselepényt, szól rám valaki, mert csak egy fél jut mindenkinek. Itt már nagyon kínos az egész.

A workshop résztvevőinek 90%-a ismeri egymást, vagy régebbről, vagy a szervező más jellegű tanfolyamairól. Kívülállónak ez is kellemetlen, bár én nem feszengek ilyen helyzetekben, könnyen feltalálom magam, de mi van, ha nem vagyok ilyen kis talpraesett? Ezt a helyzetet egy gyors bemutatkozós körrel szintén tudni kellett volna kezelni a szervezőnek.

Volt még sok apróság -pl. ahol a zöldséget pucoltuk, azon a felületen ment aztán a gyúrás-nyújtás; vagy hogy már érkezésünkkör tele volt a mosogató stbstbstb. Én nem távoztam jó szájízzel, ez nagyon nem volt profi szervezés.

Még várom e-mailben a recepteket, remélem, legalább az tényleg átjön. Mert amúgy a kaják jó ötletadóak voltak, megmozgatták kreatív énemet, fogom tudni őket használni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mit főztél ki?

Hogyan NE tartsunk workshopot?

Részt vettem már életemben pár workshopon. Mi több, tanultam is róla, hogyan kell egy ilyet megtartani és tartottam magam is egy párat. De a...