2008. december 29., hétfő

A kenyér




Ha azon gondolkodnék, hogy a szakácskönyvemben mi legyen az első recept, akkor egyértelműen a kenyér.

Régebben kézzel, manapság géppel dagasztok, majd sütőben sütöm. Az én alapreceptem:

- 300 ml folyadék (ez lehet langyos víz, tej vagy kefír, joghurt, tejföl langyos vízzel felöntve)
- 1 ek. zsiradék (vaj, margarin, olívaolaj)
- 1 tk. só
- 1 tk. cukor (méz)
- 54 dkg liszt (na itt lehet ám variálni, hogy milyen arányban fehér-, rétes, rozsliszt; 34; 10; 10 dkg az én kedvencem)
- 2,5 dkg friss, vagy egy csomag szárított élesztő

Ezen kívül aztán mehet bele majoránna, olasz fűszerkeverék, szezámmag, krumpli, fokhagyma, hogy csak a leggyakoribb belevalóimat említsem. Persze lehet továbbgondolni…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mit főztél ki?

Tervezzünk konyhát! -1. rész: az alapok

Egyszerre izgalmas és rémisztő érzés valamit teljesen elölről kezdeni. Mint például a nulláról kialakítani egy jól funkcionáló, praktikus é...