2008. december 29., hétfő

Molnárka

Biztos ismered azt a sós-sajtos izét, amit általában a hiperekben is lehet frissen kapni, és egy időre jó étvágycsillapító. Puha a tésztája, ropogós a teteje. Ilyet szerettem volna sütni, de nem tudtam, milyen néven fut ez a receptes könyvekben. Aztán rábukkantam a következő receptre, és szerintem ez igazán hasonlatos hozzá:

Molnárka

-60 dkg BL 80-as liszt
-6 dkg margarin
-1 tojás
-2,5 dl tej (+ kb 2-3 ek a dagasztás közben)
-1 kk cukor
-1,5 kk só
-1,5 kk édesítőszer (vagy 3 ek cukor, de akkor a folyadék ennyivel kevesebb!!)
-2,5 dkg élesztő
-késhegynyi aszkorbinsav (elhagyható)

A hozzávalókból a gépben tésztát dagasztottam. 20 perc dagasztás, 20 perc kelesztés, 20 perc dagasztás. Ezután lisztezett felületre borítottam, 4 felé osztottam, a darabokból négyzet alakú lapokat nyújtottam (kb 20x20 cm-es), az átlókban elvágtam és a csücsöktől kifelé (tehát pont fordítva, mint a kiflit!!) feltekertem. A szélső csücsköket visszahajtottam egy kicsit és úgy tettem át a tepsire kelni, hogy a hajtásszél alulra kerüljön. Kb 40 perces kelesztés után felvert egész tojással lekentem, majd előmelegített sütőben megsütöttem kb 20-25 perc alatt.

Annyi a különbség, hogy sajtos és fokhagymás tetejűeket csináltam, mert úgy finom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mit főztél ki?

Tervezzünk konyhát! -1. rész: az alapok

Egyszerre izgalmas és rémisztő érzés valamit teljesen elölről kezdeni. Mint például a nulláról kialakítani egy jól funkcionáló, praktikus é...