2011. november 6., vasárnap

Ajándéknak is kitűnő



Töltött datolya: 200g datolya, 80g marcipán, 1 evokanál rum, vagy egy fél fiola rum-aroma, zöld színu ételfesték, kevés porcukor a formázáshoz.
Elkészítése: A datolyákat hosszában kettévágjuk és kivesszük a magját. A marcipánt puhára gyúrjuk és a közepébe egy mélyedést nyomunk. A rumot, vagy az aromát, illetve a festéket belecsepegtetjük és összedolgozzuk. A deszkát meghintjük a porcukorral és a marcipánból két vékony rudat sodrunk, az egyik lehet fehér, a másik zöld. A két rudat spirál alakban összesodorjuk, kb. 4 cm hosszú darabokra vágjuk és megtöltjük vele a datolyát. Mutatós és finom.

Rumos-szilvás falatok

Hozzávalók kb. 50 darabhoz:
9 dkg  margarin4 dkg porcukor1 tasak vaníliás cukor12 dkg lisztA töltelékhez:50 szem magozott aszalt szilva1/2 dl rum A díszítéshez: 20 dkg tortabevonó50 szem mandula 
 Előkészítés: A margarint, a porcukrot, egy csipet sót, a vaníliás cukrot gépi habverővel habosra keverjük, és a liszttel tésztává gyúrjuk. Cipónak formázzuk, fóliába tekerjük, és 15 percig a hűtőben pihentetjük.
Elkészítés: A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A sütőt 200 C-fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tésztát 3 mm vastagra nyújtjuk, és 4 cm-es köröket szaggatunk ki belőle. A sütőben kb. 8-10 percig sütjük, majd hűlni hagyjuk. Az aszalt szilvát apróra összevágjuk, és a rummal összekeverjük, majd kiskanállal minden keksz tetejére halmokat teszünk. A tortabevonót vízgőzön felolvasztjuk, és bevonjuk vele a szilvás kekszeket. A tetejüket mandulával díszítjük, és száradni hagyjuk.

Diós kocka
 Hozzávalók:
A tésztához: 10 dkg félédes csokoládé, 10 dkg dióbél, 12,5 dkg cukor, 10 dkg puha vaj, 10 dkg liszt, 6 tojássárgája, 6 tojásfehérje, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál kakaópor. A mázhoz: 20 dkg csokoládé bevonómassza, díszítéshez: kandírozott cseresznye, zöld pisztácia, dióbél vagy csokoládéreszelék. 
A csokoládét kis darabokra törjük, és kislábosban, forró vízfürdőben felolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni. A dióbelet durvára aprítjuk. A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgáját, és az egészet jól elkeverjük. Ezután hozzáadjuk a felolvasztott csokoládét és a durvára vágott diót. A lisztet összekeverjük a kakaóporral, és a krémhez adjuk. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan a tésztába keverjük. Az egész masszát simára dolgozzuk. A sütőt elő kell melegíteni 180 °C-ra (gázsütőben 3-as fokozat), a tésztát egy 20-szor 30-as sütőlemezre kenjük, amit kizsíroztunk, vagy kibéleltünk sütőpapírral, és kb. 45 percig sütjük. Ha megsült a tészta, kiborítjuk, és hagyjuk kihűlni. A süteményt bevonjuk a felolvasztott tortabevonóval, és feldíszítjük tetszés szerint. A tésztát kockára vágva tálaljuk. A brownie-kat jól záródó dobozban tároljuk, illetve csomagoljuk be alufóliába, mert egyébként könnyen kiszáradnak. 

 Csokidarabos keksz

Kell hozzá egy 2 és fél decis bögre (méréshez)25 dkg vaj (puha, de nem olvasztott)
háromnegyed bögre fehér cukor
háromnegyed bögre lágy barna cukor
1 teáskanál vanília aroma
2 nagy tojás
2 + negyed bögre finomliszt
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál só
2 bögre apróra vágott étcsoki
1 bögre apróra vágott (nem darált) dió
Ebben a sorrendben összekeverni nagyon sűrű massza lesz. Kiskanállal kupacokat rakni egymástól elég messze 11-12 percig sütni 190 fokon.

 Illatos golyók
Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
3-3 dkg cukrozott narancs- és citromhéj (oranzsát, citronát) 2 tojás12,5 dkg vaj+a tepsihez10 dkg cukor2 csomag vaníliás cukor1 evőkanál méz2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék19 dkg liszt5 dkg vágott mandula Előkészítés: A cukrozott narancs- és citromhéjat apróra vágjuk. A tojásokat kettéválasztjuk. Elkészítés: A tojássárgákat a vajjal, a cukoral, a vaníliás cukorral, a mézzel és egy csipet sóval habosra keverjük. Beledolgozzuk a mézeskalács fűszerkeveréket, a cukrozott narancs- és citromhéjat, a lisztet, a sütőport, és alaposan összedolgozzuk. A tésztát 2 órára betesszük a hűtőbe. Kivajazunk egy sütőtepsit. A tésztából kb. 2 cm átmérőjű golyókat formázunk, először megforgatjuk a kissé felvert tojásfehérjében, majd a mandulában. A tepsire rakosgatjuk, és kb. 1 órára hidegre tesszük. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A golyókat kb. 20 percig sütjük.

Narancsos mandula forgács
15 dkg hosszúkásra vágott mandula
3dkg cukor szirup
2 dkg porcukor
5 dkg kis kockákra vágott cukrozott narancshéj
12 dkg étcsoki
A mandulát összekeverjük a cukorsziruppal,tepsibe terítjük, és megszórjuk porcukorral. 180-200 C-ra előmelegített sütőben töbszöri forgatással barnára pörköljük. 25 C-ra lehűtjük és összekeverjük az apró kockákra vágott cukrozott naranccsal. Adagonként a csokoládéba keverjük,majd sütőpapírra vagy papír alátétekbe kis halmokat rakunk belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mit főztél ki?

Vicces (?) malőr

 Januárban pár napot egy -most meg nem nevezett- zalakarosi szállodában töltöttünk, ahol gasztronómiailag még van hova fejlődni. Kérdeztem r...