2019. június 28., péntek

Szilvás prósza

Prósza, puliszka, polenta, málé... annyi neve van a kukoricadarából készült ételeknek. Ezt a receptet a délvidéken kaptam egy nyaralás alkalmával, a Kerka mentén kirándultunk, ahonnan nagyszerű élményekkel tértünk haza -na és ezzel a remek recepttel, amit azóta már többször megsütöttem, folyamatosan a repertoárom része.

A házigazda, akitől a receptet kaptam, ilyenre sütötte:




Az eredeti receptet egy picit átalakítottam, a saját változatomat írom le.

Hozzávalók:

  • Ø 1 pohár tejföl (ez a mérőpohár)
  • Ø  2 pohár kukoricaliszt
  • Ø  1 pohár kukoricadara
  • Ø  3/4 pohár étolaj
  • Ø  1/2 pohár nádcukor
  • Ø  3 tojás szétválasztva és a fehérje felverve
  • Ø  3 közepes nagyságú alma (reszelve)
  • Ø  1 csipet só
  • Ø  1/2 csomag sütőpor
  • Ø  2-3 dl tej


A kukoricadarát tejbe áztatom, annyiba, amennyit kényelmesen felvesz. Ez azért kell, hogy megszívja magát és ne legyen olyan érzésünk evés közben, mintha homokot ropogtatnánk a fogunk között. Legalább fél órás, de inkább egy órás pihentetés kell neki. 

Ezután az összetevőkkel eldolgozom egy kanállal, a felvert tojáshabot a végén adom a masszához.
Kizsírozott, lisztezett tepsibe öntöm.
Tetejére nádcukorral elkevert darált mandulát szórok (az eredeti receptben dió van, lehet variálni),  majd szilvalekvárral és cukros tejföllel meghintem a tetejét.
A szilvalekvár helyett ízesítettem már áfonyával, erdei vegyessel, meggyel is, minden olyan lekvárral, ami egy kicsit savanyúbb ízvilágú, nagyon finom.


Sütés:

175 °C-on 25-30 percig. Amikor a szélétől elválik és szép barna színt kap, akkor van kész.



Nagyon szeretem, hogy nincs benne rendes fehérliszt. Eléggé igyekszem kerülni, ezért az enélkül készült sütemények kifejezetten lelkesítenek. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mit főztél ki?

Kenyér és kenyérfűszer

Kenyér. Mutatok ömlesztve egy párat, ami az idén készült és nyilván nem fotózom az összeset, de azért van néhány kép. Mondtam már, hogy nagy...