2022. február 21., hétfő

Tavasz, egészség, fogyás, meg ami kell

Nyilván nem én vagyok egyedül így tavasszal: szorít a testi-lelki nagykabátom. Könnyebben akarok szökellni a réten emelkedőt megmászni, kutyát sétáltatni, kisgyerek után szaladni (még ha az nem is a sajátom). Mit lehet tenni az ügy érdekében? Baromi egyszerű (tehát nincs is ennél nehezebb): 1. ügyelni az étkezésre 2. beiktatni némi testmozgást.

Az első pont nem annyira bonyolult nekem, hiszen egyszer már nagyon szép eredményeket értem el a kvázi-paleós étkezéssel. Azért csak kvázi, mert az alapok egyeznek (ne egyél lisztes, cukros, tésztás, krumplis ételeket), de pl. nem iktatom ki a lágysajtokat, nem használok pótlékokat, úgysmint eritrit, vagy kókuszzsír, esetleg útifűmaghéj-liszt. Ha eszem, akkor nem helyettesítek, nem csalok. Nincs édesség, se pótliszttel, se pótcukorral, amik mellesleg eléggé feldolgozott vagy nagyon messziről érkezett cuccok, lsd zöldbanánliszt. Akkor inkább csak gyümölcsökből nyerek édes ízt.

Na hol is tartottam... szóval igen, ezzel gyönyörűen le lehet fogyni, éhezni sem kell, ízeket is szabad érezni. 2 probléma van vele: egy idő után uncsivá válhat, akkor ha lazítasz és elengeded a gyeplőt, lesből ugranak rád vissza a leadott kilók, sőt, hozzák a rokonaikat is. Valamint nagyon-nagyon erős elhatározás és akaraterő kell ahhoz, hogy sose, még a családi ebédkor se csábulj el -ilyen alkalmakkor valahogy mindenki imád tukmálni.

És hogy mi van a testmozgással? Természetesen szükségszerű. De elmondhatom, hogy ha a kajálástól megindulnak a kilók lefelé, könnyebb felhúzni a túracipőt, sokkal jobban esik a mozgás. Már-már hiányzik is a nap végén a levezető gyorsséta 40-60 percen át.

Reggelim ma

Sokszor az a legnagyobb gond, mit egyek reggelire-vacsorára. Jó, ha nem kell sokat gondolkodni rajta, szóval benézek a hűtőbe, aztán kiveszek valami sajtot, felvágottat, zöldséget, gyümölcsöt, szedek hozzá a cserépből bazsalikomot, vagy mikrozöldet -és igen, ennyivel tényleg jól lehet lakni.

A másik bevált étek a saláta, de ez már ebédre is oké. Lényeg, hogy egyszerre több étkezésnyi adagot keverjek be, rajtam kívül úgyse nagyon eszi senki, szóval ritkán kell osztoznom. Legyen benne: többféle salátából alap, valami hús (pl. pirított csirkemellkocka, sonka, tonhal stb), valami sajt, valami puha (áfonya, szőlő vagy paradicsom -ezek egyben édesek és savasak is), olajnak általában szarvasgombás olíva megy rá, bolondítja egy kis balzsamecet. És igen, ezzel is jól lehet lakni. 

Nem árt, ha a szemnek is kívánatos


Tudom, hogy nem könnyű. Ha  a fejedben nem kattan át valami, hogy márpedig ezt most végigcsinálod, állhatatosan, önmagad iránti türelemmel és szeretettel, akkor nem fog menni. (Ezért is dübörög úgy a fogyibogyó-ipar.) 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mit főztél ki?

Kenyér és kenyérfűszer

Kenyér. Mutatok ömlesztve egy párat, ami az idén készült és nyilván nem fotózom az összeset, de azért van néhány kép. Mondtam már, hogy nagy...