2022. március 25., péntek

Medvehagymás pogácsa

Szezonja van a medvehagymának, amit én egy nagyon huncut kis növénynek tartok, mert vagy van a közeledben és akkor a tiéd lehet tonnaszámra ingyen, vagy meg vehetsz drága pénzért a piacon/zöldségesnél. Sajnos én most így jártam: 400 Ft volt egy csokor, de egyszer élünk ugye.

Az a helyzet, hogy itthon vettem észre, hogy nincs is margarin a hűtőmben. Persze ez nem a véletlen műve, a margarint az UHT tejjel egyetemben ipari hulladéknak tartom, így csak vajat használok -minden jobb ízű lesz tőle és egészségesebb is.



Hozzávalók:

- 50 dkg kenyérliszt

- 25 dkg margarin vaj

- egy csomag medvehagyma

- 2-3 nagy evőkanál görögjoghurt (vagy tejföl, kefir, éppen mi van)

- 3 dkg élesztő

- 2 tojás

- kis langyos cukros tej az élesztő felfuttatásához

- egy evőkanál só

Opcionális: őrölt/egész kömény, reszelt sajt, korpa stbstb.

Felfuttatjuk a langyos cukros tejben az élesztőt. Egy nagyobb edénybe kimérjük a lisztet, belemorzsoljuk a vajat, hozzátesszük a tojást, sót, tejfölt, majd a habos élesztőt. Összedolgozzuk, de ne dagasszuk túl, úgy kellemesen lágy, de nem ragadós tésztát kapunk. Meghajtogatjuk (a kicsit széthúzott tésztát először alulról és felülről, majd jobbról és balról ráhajtjuk). Letakarjuk, fél órát pihentetjük.

Közben a megmosott, megtisztított és megszárított medvehagymát felaprítjuk. Első kelés után beledagasztjuk a tésztába, hajtogatunk rajta ismét. Fél óra után látjuk, hogy szépen dolgozik-e az élesztő, vagy még hagyjuk békén.


Ha jó, kinyújtjuk a tésztát, késsen berácsozzuk és szaggatóval vagy egy pálinkáspohárral (igen, ez volt kéznél) köröket szaggatunk. Sütőlapra tesszük, megkenjük egy felvert tojással és megszórjuk azzal, amivel gondoljuk (lásd opcionális hozzávalók).

175 fokon kb 15-20 perc alatt alsó-felső sütéssel jó lesz.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mit főztél ki?

Kenyér és kenyérfűszer

Kenyér. Mutatok ömlesztve egy párat, ami az idén készült és nyilván nem fotózom az összeset, de azért van néhány kép. Mondtam már, hogy nagy...