2023. december 25., hétfő

Lilahagymalekvár -már megint

Úgy látszik, rendre olyan recept jön itt elő, ami egyszer már volt :) de mivel kiállták az idő próbáját, nem árt felfrissíteni őket.



A lilahagymalekvár (ami inkább chutney) minden karácsony elengedhetetlen kelléke. Jól passzol a májpástétomhoz, a tatár beefsteakhez, de akár a sima vajas kenyeret is képes más szintre emelni.

Hozzávalók:

- méz
- lilahagyma
- vörösbor
- balzsamecet
- olívaolaj
- só, bors 

Pontos mennyiségek aszerint változnak, hogy mennyire bírja a szemünk a hagymapucolást mennyien vagyunk rá, ez most úgy 6 nagyobb fej:


3-4 evőkanál vegyess virágmézet mézet teszünk a serpenyőbe, egy nagyon picit átmelengetjük, majd jöhet rá a hagyma. Addig dinszteljük gyakran kevergetve, közepes lángon, míg teljesen meg nem puhul
Elég sok idő.
Ha már tényleg puha, akkor teszünk rá egy teáskanálnyi balzsamecetet (ne hagyjuk ki, meghálálja), ugyanennyi olívaolajat, egy pár tekerés borsot és 1-2 csipetnyi sót. Mindezek után felöntjük jó vörösborral, jelen esetben portóival, úgy 2 dl a hagymára, 1 dl a szervezetbe arányban.

Ekkorra már sűrű, illatos, ragadós az egész cucc, ráadásul jól össze is esik. Kóstoljunk és ha ízletesnek találjuk, szedjük ki.
Abból a rengeteg hagymából 3 pici üvegnyi lekvár lett.
De egyszerre úgyis kevés kell, szóval nyugi, kitart karácsony végéig.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mit főztél ki?

Kenyér és kenyérfűszer

Kenyér. Mutatok ömlesztve egy párat, ami az idén készült és nyilván nem fotózom az összeset, de azért van néhány kép. Mondtam már, hogy nagy...