2023. december 22., péntek

Mézeskalács újratöltve

Már megírtam egy pár éve, milyen mézeskalács készül nálunk, a recept ugyanaz, de megpróbálok részletesebb lenni, hogy kezdőknek is használható legyen.



Ami nem változott, az az összetevők:

  •  75 dkg liszt
  •  35 dkg porcukor
  •  5 dkg puha vaj
  •  4 tojás
  •  4 evőkanál méz
  •  4 teáskanál szódabikarbóna
  •  fél csomag Mézeskalács fűszerkeverék
  •  csipet só

Az egészet egy jóóó nagy keverőtálba tesszük, és akár fakanállal, akár kézzel, egyneműre gyúrjuk.



Lehet, hogy az elején úgy tűnik, ebből a büdös életben nem lesz egynemű tészta, mert csak liszt az egész, de idővel tényleg összeáll.
Jó, ha kb. egy órára betesszük hűtőbe, a vaj is megnyugszik egy kicsit, könnyebb lesz nyújtani.
Ha kivesszük a tésztát, akkor több darabban -ne egyszerre az egészet!- lisztezett deszkán kinyújtjuk, kiszaggatjuk és sütőlapra tesszük.
Ne nyújtsuk nagyon vékonyra, különben túl gyorsan megsül, megkeményedik és inkább lesz keksz, mint puszedli.
180 fokos sütőben sütjük alsó-felső sütésmódon, 5-6 percig (sütője válogatja), míg kellemesen világosbarna lesz. Ne tovább, mert gyorsan megég és keserű + kemény lesz.

FONTOS! Vegyünk igénybe szaksegítséget!  Kölcsönöztünk erre a napra egy rokongyereket:

Előre szól, hogy ne felejsünk a tészta alá lisztet szórni

Nem kötik meg a kezét a szokásos mintázatok

A cukorral bőkezűen bánik minden formában

Boldog Karácsonyt mindenkinek!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mit főztél ki?

Kenyér és kenyérfűszer

Kenyér. Mutatok ömlesztve egy párat, ami az idén készült és nyilván nem fotózom az összeset, de azért van néhány kép. Mondtam már, hogy nagy...