Ugrás a fő tartalomra

Csirkeragu


Már régóta szeretnék bulgurt (=búzatöret) főzni. Pedig csak sejtettem, milyen lehet, enni nem ettem még ilyet, a helyi hiperben pedig sosem találtam.
És most mégis :) tehát vettem. Hozzáteszem: nem olcsó.

Csirkeragu bulgurral

2 csirkemellfilét felkockáztam, libazsíron fehéredésig kevertem. Hozzáraktam 5-6 gerezd, egyben hagyott fokhagymát. Vízzel felöntöttem, sóztam, tarkaborsot őröltem rá, a végén majorannát is szórtam bele. Fedő alatt készre főtt.


A bulgur úgy készült, mintha rizs lenne -nem tudom, ez-e a szakszerű eljárás, de így jó lett.

Apróra vágott hagymát dinszteltem olajon, ebbe borítottam 2 csésze bulgurt, kicsit átkevergettem, majd 2xes mennyiségű vízzel felöntöttem. Sóztam, lassú tűzön, időnként kevergetve készre főztem.

Költségvetés: közepes (1.000-3.000 Ft között)

Nehézségi fok: egyszerű, kezdő háziasszonyok is megpróbálkozhatnak vele

Bevásárlólista: 1 kg csirkemellfilé (kb. 1.200.-), 1 zacskó, azaz 0,5 kg bulgur (kb. 550.-)

A bulgurt egyébként a rizstől nem messze találtam, felső polcon, meglehetősen háttérbe szorítva.

Megjegyzések

  1. Vajon piacon a "szárazárusnál" lehet kapni búzatöretet? Eddig még nem láttam, igaz nem is figyeltem. Egyszer biztos kipróbálom majd.
    A gerslivel, hajdinával nem szoktam nagy babérokat learatni, hátha ezzel sikerül...

    VálaszTörlés
  2. Nem nagyon hiszem, mert török import. Ahogy a neten nézegettem ma reggel, ez a fő forrás, magyarok nemigen készítik.

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. A Bosnyák téri piacon lehet kapni zacskós bulgurt a vitaminosnál, olcsóbban, mint a hier. A hier folyósóján a gyógyizésnél is lehet, szintén olcsóbban. Mi jobban szeretjük, mint a rizst. Elkészítése a Zsuzsi által leírt módon teljesen szakszerű. :)

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm széen Klári! (nyugi, nekem is ilyen a billentyűzetem :-)))

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Mit főztél ki?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Utálom a sütőmet

Nyomorult sütőmmel csak a bajom van.
Örököltem, már akkor sem működött rajta egy gomb, de mindegy is, nem tudom, mire való, mert a használati útmutatója nem jött vele.
Hőlégkeveréses, de nem tudom ezt a funkciót kikapcsolni rajta, és az összes olyan tésztanemű (sütemény, kenyér), aminek szépen fel kéne emelkednie a lapos állapotából, azt egy ideig meg is teszi, de a hőlégkeverés hülye módon eldeformálja, majd az egész vissza is lapul. Először még azt hittem, az én hibám, de miután minden alkalommal így jártam, már nem ostorozom önmagam.

Szóval utálom, nem is kéne még egyszer villanytűzhely, ha választásra kerül a sor, de legalábbis olyan, ha már, aminek ki lehet kapcsolni a hőlégkeverést. Vagy legyen annyira egyszerű, ami nem kever.

Gondoltam már rá, hogy a gázsütő is jobb lenne, anyunak az van, és ő nem panaszkodik rá.

Vagy leginkább egy régimódi, békebeli sparhelt kéne, ha 10x ekkora lenne a konyhám...

Avokádós csokitorta sütés nélkül

Mielőtt a címben jelzett édességre terelődne a poszt, a régi és új olvasók kedvéért egy pár szót írnék arról, mi a manóért nem frissült a blog cirka egy éven át. Jó féléve már, hogy áttértem egy teljesen másfajta táplálkozásra, vagy inkább életmódra, amit általában paleolit, paleó jelzővel szoktak jellemezni. Én most nem nevezem szigorúan ennek, legyen inkább paleo-jellegű életmód, mert rengetegen támadják olyanok, akik ismerni ugyan nem ismerik, mégis meg- és elítélik ezt a fajta táplálkozást, nekem pedig nem feladatom mindenkit helyretenni. Ismerkedtem ezzel a fajta diétával, próbálgattam recepteket, némelyeket megőriztem, másokat a lomtárba dobtam, és most jött el az idő, hogy ide is merem hozni nektek azt, amit gondolok és megvalósítok a paleó életmód kapcsán.
Kalandozásaimról a paleó világában itt írok rendszeresen: http://www.magyal.hu/tag/paleo/
Hogy mit is kaptam ettől az életmódtól? Június óta 17 kiló mínuszt, elsősorban. Kinyílt a világ, mondhatnám pátoszosan, de nem túlzóan…

Csokitorta mikróban

Gabojsza konyhájában leltem rá erre a gyöngyszemre, ami méltán érdemli ki a jelzőt: Anya, ez isteni! Az eredeti recept: 15 perces csokis kuglóf Évekkel ezelőtt egy Tupperware bemutatón tanultam ezt a receptet és gyakran készítem, mert előkészítéssel-sütéssel együtt tényleg csak 15 perc. Az eredmény pedig mennyei illat a konyhában és isteni csokis sütemény. Mikrósütő ellenzők lapozzanak!

Hozzávalók:
20 dkg vaj vagy margarin
20 dkg magas kakaó tartalmú étcsoki
4 tojás
1 kisüveg rumaroma (ha gyerekek is eszik) vagy egy jó kupica rum
20 dkg porcukor
20 dkg finomliszt
1 sütőpor

Egy mikrózható edényben 2 perc alatt megolvasztom a vajat, beletördelem a csokit, újabb 2 perc a mikróban. Kézi robotgéppel összekeverem, beleöntöm a rumot, hozzáadom egyenként a tojásokat, jól elkeverem. Beleszórom a porcukrot, elkeverem, hozzáadom a lisztet, amibe előzőleg belekevertem a sütőport, újabb keverés. Ha már egynemű, szilikon kuglófformába öntöm a masszát és mikróba 8 percig sütöm 700 watton. Ha lejárt az ideje, p…