2012. február 26., vasárnap

A sznob citromkrém meg a barátnője


Aki olvasgat gasztroblogokat, biztosan találkozott a lemon curd valamilyen változatával. Régóta terveztem már kipróbálni, csak valami apropót kerestem hozzá. Ez most jött el: szülinapi tortát kellett sütnöm. Megkérdeztem a nagylányt, milyen tortát kér. Azt mondta, mindegy, csak ne csokitorta legyen. Felcsillant a szemem: Citromos jó lesz? Rábólintott.
Gyorsan feltúrtam a netet, az én verzióm így néz ki:

  • 3 tojás
  • 3 citrom
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 tk. kukoricakeményítő
Eredetileg gőz fölött kéne főzni, de mivel jó kis házi tojásaim vannak (tehát nem szalmonella-kezelt), ezért jobbnak láttam lassú tűzön főzni.

Kicsavartam a citromok levét, egy kevés héjat is reszeltem bele (nem mertem sokat, mert bár lesikáltam a gyümölcsöket, mégse bio), hozzátettem a vajat meg a cukrot, ezeket lassú tűzön addig főztem, míg egybe nem olvadt. Kicsit lehúztam a tűzről, hogy hűljön, máskülönben forrón összekapná a tojásokat.
A tojásokat addig kicsit felvertem, belekevertem a keményítőt, és a langyos citromos vajhoz hozzáöntöttem. Lassú tűzön, folyamatosan kavargatva addig főztem, míg be nem sűrűsödött.Utána irány a hűtő.
Meg kell mondjam, iszonyatosan intenzív citrom íze lett, amit én imádok :) de gondoltam, jó lesz valamivel tompítani a tortában.
Szóval lett egy másik krém is, az elkészítés módja ugyanaz, az összetevők pedig:
  • 3 tojás
  • 1 dl tejszín
  • 4-5 ek. kókuszreszelék
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 tk. kukoricakeményítő
Ez az édes krém ügyesen ellensúlyozza a citrom savasságát.



A torta 2 emeletes, az alsó sima piskóta, a felső pedig kakaós. 

1 megjegyzés:

  1. Nagyon találó lett a cím. A világból ki lehetett már kergetni a lemon curd és meyer citrom szavakkal. Citromkrém és kész.

    VálaszTörlés

Mit főztél ki?

Tervezzünk konyhát! -1. rész: az alapok

Egyszerre izgalmas és rémisztő érzés valamit teljesen elölről kezdeni. Mint például a nulláról kialakítani egy jól funkcionáló, praktikus é...