2012. május 30., szerda

Amerikai palacsinta házi narancslekvárral


Bevallom, reggelire és vacsorára nem szokott melegétel lenni, inkább felvágott, sajt, sok zöldség. Max. melegszendvics, vagy virsli.
A palacsinta persze bármikor jöhet, nemcsak reggelire, vacsorára, ám házi lekvárral megbolondítva igazán megbecsülendő része a napnak.


Amerikai palacsinta
2 tojást kikeverek némi cukorral, közben vajat olvasztok a mikróban (kb 2 evőkanálnyit). A cukros tojáshoz öntök 1 dl tejszínt és 2 dl tejet. Ha kicsit lehűlt a vaj, az is megy hozzá. Aztán annyi lisztet társítok hozzá (ebbe keverve a 2 kiskanálnyi sütőport), amitől jó palacsintatészta lesz belőle.
Teflon serpenyőben mindenféle olajozás nélkül gyönyörűen megsül kicsi lángon.

Narancslekvár
Amióta van kenyérsütőgépem, nem gond, hogy bármikor készülhessen egy kis házi lekvár. Kis adagokat ,,főzök", ami 1 héten belül elfogy, így nem kell bele tartósító.
Megpucolok 4 nagy narancsot. Megmérem meztelenül, kb. fél kiló. Apróra vágom -undok egy meló, de ha botmixerrel esem neki, akkor a magok benne maradnak, így vagdosás közben ki tudom szedni.
Közben már ázik némi mazsola egy kis rum- és vaníliaaromás vízben, ha kellően megduzzadt, mehet a narancshoz. A móka kedvéért egy pici puncsos fűszerkeverékkel ízesítem, de tényleg csak picivel, mert ez elég sarabos valami. Végül kb. 40 dkg cukrot adok a fél kiló narancsvagdalékhoz, valamint egy csomag zseléfixet (vagy dzsemfix? már kidobtam a zacskóját).


Kenyérsütőgépen JAM vagy MARMALADE program; ha langyosra hűlt dolga végeztével, gusztusos , tiszta üvegekbe töltöm.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mit főztél ki?

Tervezzünk konyhát! -1. rész: az alapok

Egyszerre izgalmas és rémisztő érzés valamit teljesen elölről kezdeni. Mint például a nulláról kialakítani egy jól funkcionáló, praktikus é...