2012. május 31., csütörtök

Házi hamburger

Tipikusan a ,,macerás, de megéri" kategória. Egyáltalán nem olyan, mint a gyorséttermiek, ellenben minden hamburgernek jelleme, saját karaktere van ;)


A zsemle

2 dl folyadék (tej+joghurt vagy kefír)
5 dkg margarin
3 ek cukor
1, 5 kk só
1, 5 kk cukor
45 dkg BL 80-as kenyérliszt (nem tragédia, ha csak rendes finomliszt van otthon)
2,5 dkg friss élesztő

2-szer dagasztatom a géppel, közben 20 percet kel. A második dagasztás után 10 felé vágom, picit egyenként átgyúrom, majd formázva tepsin kelesztem. A tetejét vizezett tojássárgájával kenem le. Kb. 20 perc, 175 fokon.

A hús meg csak úgy érzésre: 
darált (disznó)hús -lehet marhával vegyesen is
só bors
apróra vágott vöröshagyma
ketchup mustár
reszelt alma (stáljuci szerint jót tesz neki)

Jól összedolgozni, pogácsákat formázni, olajban kisütni.

A felvágott zsemlébe betesszük a húspogácsát, meg még amit szeretünk (uborka, paradicsom, saláta, lilahagyma stb.stb.) Nem a legautentikusabb recept, belátom. De megéri kipróbálni :)

1 megjegyzés:

Mit főztél ki?

Tervezzünk konyhát! -1. rész: az alapok

Egyszerre izgalmas és rémisztő érzés valamit teljesen elölről kezdeni. Mint például a nulláról kialakítani egy jól funkcionáló, praktikus é...