2012. június 14., csütörtök

Pogácsa főzött sajttal


Ez a pogácsa nem az a pogácsa, teljesen más technikát igényel -talán leginkább a képviselőfán tésztájára hajaz, de hangsúlyozom, kizárólag a technikájában.

No, nézzük, hogyan is kell főzni azt a sajtot.

Hozzávalók: 
8 dkg trappista sajt, 
2 dl tej, 
8 dkg vaj, 
1 kk. só, 
15 dkg finomliszt, 
4 db tojás.

A tejet a vajjal forrásig hevítjük, hozzáadjuk a sót és a lisztet, majd habverővel simára keverjük. Addig főzzük, amíg el nem válik az edény falától. Hűlni hagyjuk.
Közben lereszeljük a sajtot.
Ha kihűlt a massza, beleütünk 3 tojást, nagyon simává kidolgozzuk, végül belekeverjük a reszelt sajtot. Vizes kézzel vagy vízbe mártott kanállal, diónyi gömböket szaggatunk belőle. Lisztezett-zsírozott tepsibe rakjuk, kicsit távol egymástól, mert sütés közben megnőnek. Lekenjük tojással, megszórjuk kedvünk szerint sajttal, szezámmaggal, mákkal...stb. Előmelegített sütőben pirosra sütjük, kb. 20-25 perc.
Nagyon könnyű pogácsa, üreges lesz a belseje, kicsit hasonlít a képviselőfánk tésztájához, de ez puha marad.

Megjegyzések:
inkább kézzel formázzuk, sokkal szebb, mint kanállal. 175-180°C-on lesz jó 20 perc alatt. Ennyi mennyiség 30 db kisebb pogácsára elég, célszerű eleve dupla tésztával dolgozni.  És nem diónyi, hanem valamivel nagyobb halmokat tenni a sütőpapírra. Aki nem merne nekiállni egy képviselőfánknak,  az ezzel se kísérletezzen.
Tényleg nagyon finom. Kívül remek ropogós, belül kellemesen puha, minthacsak túrós pogácsa lenne, pedig nem is.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mit főztél ki?

Kenyér és kenyérfűszer

Kenyér. Mutatok ömlesztve egy párat, ami az idén készült és nyilván nem fotózom az összeset, de azért van néhány kép. Mondtam már, hogy nagy...