Ugrás a fő tartalomra

Pizza Taverna




pizza verhetetlen, mindig és minden korosztálynál. A tésztáját nem variálom, a lehető legegyszerűbb kenyértészta:
  • - 55 dkg liszt
  • - 3 dl langyos víz
  • - 1 evőkanál só
  • - 1-2 evőkanál olaj
  • - 1 csomag szárított, vagy fél csomag friss élesztő
A kenyérsütőgép megdagasztja, aztán szépen meg is kel. A fenti mennyiségű tészta nálam 3 nagy pizzára elég. Új technikám van: egy szilikon sütőlapot fogtam be gyúródeszka gyanánt: könnyű tisztán tartani, kicsi helyet foglal, egyébként meg pont jó.

A szósz
Nem vagyok nagy barátja a klasszikus paradicsomos szósznak alulra. Jobban kedvelem a tejfölöset. Imigyen:
  • - 3 pohár tejföl
  • - fél Bryndza (juhtúróból készült, friss sajtszerűség, ámde mégis túró, ami jó sós)
  • - ízlés szerinti fűszerezés (bazsalikom, bors, oregánó, rozmaring)
Ezt összekutyulni.

A feltét
  • csirkemell
    sonka
  • fokhagyma
  • bazsalikom
  • gomba
  • brokkoli
  • vöröshagyma
  • sajt
  • meg ami még a kalapból előhúzható
Szóval ott tartunk, hogy megvan a tésztánk, ki is nyújtottuk kerekre. Rátesszük egy sütőlapra, villával megszurkáljuk és 8 percre betesszük a sütőbe kb. 175 °C-ra.
Ez idő alatt a főtt csirkemellhúst felkockázzuk, és megfuttatjuk egy kis olívaolajon. Szeletelünk mellé fokhagymagerezdeket, tekerünk rá kis zöldborsot, tépkedünk rá némi bazsalikomot, esetleg kipróbálhatjuk az olaszos fűszerkeveréket is. Az egészet összepirítjuk.
És hogy mindezzel miért szórakozzunk? Mert a sima főtt csirkemellhús -valljuk be- elég íztelen önmagában. Így összepirítva az ízesítőkkel nagyon finom lesz.
Ha eltelt a 8 perc, vegyük ki a tésztát a sütőből, ha felpúposodott, nyomkodjuk le a konyhai kesztyűnkkel (mert forró).
Ezek után mehet rá a tejfölös alap, és a feltétek ízlés szerint. 15 percre vissza vele a sütőbe.
Macerás, de nagyon megéri. És ha a vendéglődben is felveszed az étlapra a Pizza Taverna®     variációt, értesíts :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Utálom a sütőmet

Nyomorult sütőmmel csak a bajom van.
Örököltem, már akkor sem működött rajta egy gomb, de mindegy is, nem tudom, mire való, mert a használati útmutatója nem jött vele.
Hőlégkeveréses, de nem tudom ezt a funkciót kikapcsolni rajta, és az összes olyan tésztanemű (sütemény, kenyér), aminek szépen fel kéne emelkednie a lapos állapotából, azt egy ideig meg is teszi, de a hőlégkeverés hülye módon eldeformálja, majd az egész vissza is lapul. Először még azt hittem, az én hibám, de miután minden alkalommal így jártam, már nem ostorozom önmagam.

Szóval utálom, nem is kéne még egyszer villanytűzhely, ha választásra kerül a sor, de legalábbis olyan, ha már, aminek ki lehet kapcsolni a hőlégkeverést. Vagy legyen annyira egyszerű, ami nem kever.

Gondoltam már rá, hogy a gázsütő is jobb lenne, anyunak az van, és ő nem panaszkodik rá.

Vagy leginkább egy régimódi, békebeli sparhelt kéne, ha 10x ekkora lenne a konyhám...

Csokitorta mikróban

Gabojsza konyhájában leltem rá erre a gyöngyszemre, ami méltán érdemli ki a jelzőt: Anya, ez isteni! Az eredeti recept: 15 perces csokis kuglóf Évekkel ezelőtt egy Tupperware bemutatón tanultam ezt a receptet és gyakran készítem, mert előkészítéssel-sütéssel együtt tényleg csak 15 perc. Az eredmény pedig mennyei illat a konyhában és isteni csokis sütemény. Mikrósütő ellenzők lapozzanak!

Hozzávalók:
20 dkg vaj vagy margarin
20 dkg magas kakaó tartalmú étcsoki
4 tojás
1 kisüveg rumaroma (ha gyerekek is eszik) vagy egy jó kupica rum
20 dkg porcukor
20 dkg finomliszt
1 sütőpor

Egy mikrózható edényben 2 perc alatt megolvasztom a vajat, beletördelem a csokit, újabb 2 perc a mikróban. Kézi robotgéppel összekeverem, beleöntöm a rumot, hozzáadom egyenként a tojásokat, jól elkeverem. Beleszórom a porcukrot, elkeverem, hozzáadom a lisztet, amibe előzőleg belekevertem a sütőport, újabb keverés. Ha már egynemű, szilikon kuglófformába öntöm a masszát és mikróba 8 percig sütöm 700 watton. Ha lejárt az ideje, p…

Kenyér multicookerben

(komolyan mondom, díjat adok annak, aki megfelelően lerövidíti és megmagyarítja a multicooker nevét!)

Szóval kenyér, igen, méghozzá dagasztás nélküli verzió. Azért ez -noha szerintem jóval macerásabb, arról nem is beszélve, mennyivel időigényesebb, mint a normál verzió-, mert ennek szerkezete közelebb áll a boltihoz, a nagy lyukú, nem tömör fajtajelleghez, így a családom egyéb tagjai is szívesebben fogyasztják. Sajnos nem tudom őket meggyőzni arról, hogy a bolti kenyér nem a pékné két szép szemétől dagad hatalmasra, hanem a mindenféle szirszar adalékanyagtól.*
Na, tehát dagasztás nélküli kenyér, vagy ahogy a blogszférában sokan ismerik: DNK. Íze, állaga különbözik a normál házi kenyérétől, nagyon ajánlom kipróbálni, hiszen jóval közelebb áll a kovászos kenyér utánozhatatlan bukéjához.

*erről hamarosan külön poszt fog íródni itt, a blogon.

Kell hozzá:
- 1 kg liszt (jelen kenyérkék 75 dkg finomliszt+ 25 dkg Graham-liszt házasításával)
- 800 ml víz (talán egy gondolatnyival kevesebb is el…