Ugrás a fő tartalomra

Csokitorta mikróban



Gabojsza konyhájában leltem rá erre a gyöngyszemre, ami méltán érdemli ki a jelzőt: Anya, ez isteni!
Az eredeti recept:

15 perces csokis kuglóf

Évekkel ezelőtt egy Tupperware bemutatón tanultam ezt a receptet és gyakran készítem, mert előkészítéssel-sütéssel együtt tényleg csak 15 perc. Az eredmény pedig mennyei illat a konyhában és isteni csokis sütemény. Mikrósütő ellenzők lapozzanak!

Hozzávalók:
20 dkg vaj vagy margarin
20 dkg magas kakaó tartalmú étcsoki
4 tojás
1 kisüveg rumaroma (ha gyerekek is eszik) vagy egy jó kupica rum
20 dkg porcukor
20 dkg finomliszt
1 sütőpor

Egy mikrózható edényben 2 perc alatt megolvasztom a vajat, beletördelem a csokit, újabb 2 perc a mikróban. Kézi robotgéppel összekeverem, beleöntöm a rumot, hozzáadom egyenként a tojásokat, jól elkeverem. Beleszórom a porcukrot, elkeverem, hozzáadom a lisztet, amibe előzőleg belekevertem a sütőport, újabb keverés. Ha már egynemű, szilikon kuglófformába öntöm a masszát és mikróba 8 percig sütöm 700 watton. Ha lejárt az ideje, pihentetem még pár percig, majd rácsra borítva kihűtöm.
Szórható rá porcukor, vagy akár csokiöntet is.

Egy titka van: érdemes minél magasabb kakaótartalmú csokival készíteni. Volt, hogy megmaradt csokinyuszit vagy télapót hasznosítottam (volna) újra, de siralmas lett a végeredmény. Azóta mindig tartok itthon 1-2 tábla 70-80%-os csokit, amit általában a Lidl-ben veszek, az olcsóbb és nem ráz kategóriából.




Sajnos szilikonos kuglófformám nincs, eddig nem is nagyon éreztem szükségét -bár egy időben szerettem volna minikuglófosat, de aztán ennek beszerzése elmaradt.
Ellenben van sok egyéb fajtám, pl. tortaforma, két méretben is. Ehhez a mennyiséghez a nagyobbikat kellett elővenni, ami neccesen, de épp befért a mikróba.
Ami változtatást még eszközöltem:
  • - harmadfiolányi rumaromát tettem bele (gyerekek is eszik), így is kellemesen érződött az íze
  • - minden előzetes figyelmeztetés ellenére tejcsokival, hovatovább csokimikulássak készült, mivel étcsoki épp nincs itthon. De nem aggódtam, mert ezek a mikulások az alpesi lila legelőkről érkeztek, nem holmi kakaómassza-gyárból
  • - a legnagyobb fokozaton mikróztam (kb. 1000W)
A sütőpor mennyisége első blikkre meredek, de nincs vele baj, nem érződik az íze, és gyönyörűen megemeli a tésztát. Az íze pedig... érdemes kipróbálni, egyszerűen isteni :)

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Mit főztél ki?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Utálom a sütőmet

Nyomorult sütőmmel csak a bajom van.
Örököltem, már akkor sem működött rajta egy gomb, de mindegy is, nem tudom, mire való, mert a használati útmutatója nem jött vele.
Hőlégkeveréses, de nem tudom ezt a funkciót kikapcsolni rajta, és az összes olyan tésztanemű (sütemény, kenyér), aminek szépen fel kéne emelkednie a lapos állapotából, azt egy ideig meg is teszi, de a hőlégkeverés hülye módon eldeformálja, majd az egész vissza is lapul. Először még azt hittem, az én hibám, de miután minden alkalommal így jártam, már nem ostorozom önmagam.

Szóval utálom, nem is kéne még egyszer villanytűzhely, ha választásra kerül a sor, de legalábbis olyan, ha már, aminek ki lehet kapcsolni a hőlégkeverést. Vagy legyen annyira egyszerű, ami nem kever.

Gondoltam már rá, hogy a gázsütő is jobb lenne, anyunak az van, és ő nem panaszkodik rá.

Vagy leginkább egy régimódi, békebeli sparhelt kéne, ha 10x ekkora lenne a konyhám...

Kenyér multicookerben

(komolyan mondom, díjat adok annak, aki megfelelően lerövidíti és megmagyarítja a multicooker nevét!)

Szóval kenyér, igen, méghozzá dagasztás nélküli verzió. Azért ez -noha szerintem jóval macerásabb, arról nem is beszélve, mennyivel időigényesebb, mint a normál verzió-, mert ennek szerkezete közelebb áll a boltihoz, a nagy lyukú, nem tömör fajtajelleghez, így a családom egyéb tagjai is szívesebben fogyasztják. Sajnos nem tudom őket meggyőzni arról, hogy a bolti kenyér nem a pékné két szép szemétől dagad hatalmasra, hanem a mindenféle szirszar adalékanyagtól.*
Na, tehát dagasztás nélküli kenyér, vagy ahogy a blogszférában sokan ismerik: DNK. Íze, állaga különbözik a normál házi kenyérétől, nagyon ajánlom kipróbálni, hiszen jóval közelebb áll a kovászos kenyér utánozhatatlan bukéjához.

*erről hamarosan külön poszt fog íródni itt, a blogon.

Kell hozzá:
- 1 kg liszt (jelen kenyérkék 75 dkg finomliszt+ 25 dkg Graham-liszt házasításával)
- 800 ml víz (talán egy gondolatnyival kevesebb is el…