2012. május 28., hétfő

Csokitorta mikróbanGabojsza konyhájában leltem rá erre a gyöngyszemre, ami méltán érdemli ki a jelzőt: Anya, ez isteni!
Az eredeti recept:

15 perces csokis kuglóf

Évekkel ezelőtt egy Tupperware bemutatón tanultam ezt a receptet és gyakran készítem, mert előkészítéssel-sütéssel együtt tényleg csak 15 perc. Az eredmény pedig mennyei illat a konyhában és isteni csokis sütemény. Mikrósütő ellenzők lapozzanak!

Hozzávalók:
20 dkg vaj vagy margarin
20 dkg magas kakaó tartalmú étcsoki
4 tojás
1 kisüveg rumaroma (ha gyerekek is eszik) vagy egy jó kupica rum
20 dkg porcukor
20 dkg finomliszt
1 sütőpor

Egy mikrózható edényben 2 perc alatt megolvasztom a vajat, beletördelem a csokit, újabb 2 perc a mikróban. Kézi robotgéppel összekeverem, beleöntöm a rumot, hozzáadom egyenként a tojásokat, jól elkeverem. Beleszórom a porcukrot, elkeverem, hozzáadom a lisztet, amibe előzőleg belekevertem a sütőport, újabb keverés. Ha már egynemű, szilikon kuglófformába öntöm a masszát és mikróba 8 percig sütöm 700 watton. Ha lejárt az ideje, pihentetem még pár percig, majd rácsra borítva kihűtöm.
Szórható rá porcukor, vagy akár csokiöntet is.

Egy titka van: érdemes minél magasabb kakaótartalmú csokival készíteni. Volt, hogy megmaradt csokinyuszit vagy télapót hasznosítottam (volna) újra, de siralmas lett a végeredmény. Azóta mindig tartok itthon 1-2 tábla 70-80%-os csokit, amit általában a Lidl-ben veszek, az olcsóbb és nem ráz kategóriából.
Sajnos szilikonos kuglófformám nincs, eddig nem is nagyon éreztem szükségét -bár egy időben szerettem volna minikuglófosat, de aztán ennek beszerzése elmaradt.
Ellenben van sok egyéb fajtám, pl. tortaforma, két méretben is. Ehhez a mennyiséghez a nagyobbikat kellett elővenni, ami neccesen, de épp befért a mikróba.
Ami változtatást még eszközöltem:
  • - harmadfiolányi rumaromát tettem bele (gyerekek is eszik), így is kellemesen érződött az íze
  • - minden előzetes figyelmeztetés ellenére tejcsokival, hovatovább csokimikulássak készült, mivel étcsoki épp nincs itthon. De nem aggódtam, mert ezek a mikulások az alpesi lila legelőkről érkeztek, nem holmi kakaómassza-gyárból
  • - a legnagyobb fokozaton mikróztam (kb. 1000W)
A sütőpor mennyisége első blikkre meredek, de nincs vele baj, nem érződik az íze, és gyönyörűen megemeli a tésztát. Az íze pedig... érdemes kipróbálni, egyszerűen isteni :)

2 megjegyzés:

Mit főztél ki?

Tervezzünk konyhát! -1. rész: az alapok

Egyszerre izgalmas és rémisztő érzés valamit teljesen elölről kezdeni. Mint például a nulláról kialakítani egy jól funkcionáló, praktikus é...