2016. december 17., szombat

Sült csirke vajba fullasztva

A csirke íze szerintem baromira jellegtelen. Valami nagyon intenzívnek kell vele történnie, hogy se száraz, se unalmas ne legyen.
Nem volt ez mindig így, gyerekkoromban legalábbis még ízlett a baromfi. Talán mert azok szabadon kapirgálhattak, összeszedtek csigát, gilisztát, nem 5 perc alatt kellett tojásból konyhakészre nőniük - és még a levágásuk is esemény volt (általában én fogtam ilyenkor a szárnyát).
No de térjünk vissza a jelenbe.

Adott 2 db, egyenként másfél kilós csirke. Az világos, hogy egészben fognak megsülni, de mégis, mi legyen a csavar benne?
Nemrég mesélte valaki a családjuk kedvenc sültcsirke-receptjét, kb. az alapján készítettem el a vajba fullasztott sült csirkét.

Meztelen igazság

Hozzávalók:
  • 2 db másfél kilós csirke konyhakészen
  • 25 dkg vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 citrom
  • 1 fej fokhagyma
  • só, bors
A vajat időben kiveszem a hűtőből, hogy puha legyen. (Egy leheletnyi mikrózással rá lehet segíteni.). Tekerek bele frissen tarkaborsot, úgy jó sokat, és teszek hozzá sót, kb. másfél-2 teáskanálnyit, ki mennyire bírja a sósat.
Közben bekapcsolom a sütőt, alsó-felső sütésen, 200 fokra.

A csirkéket nagyon-nagyon alaposan bekenjük a vajjal. Kézzel dolgozunk, élvezzük, hogy disznólkodhatunk és közben még a bőrünk és bársonyos lesz. Kívül-belül, még a bőre alá is dagonyázzunk belőle, használjuk el az összes vajat.
Ha ezzel megvagyunk, akkor egy-egy fél citromot és félbevágott vöröshagymát hagyjunk ajándékba a szárnyas hasüregében, valamint egészben hagyott fokhagymagerezdeket. Hogy mindezeket meg is őrizze, kötözzük össze kezét szárnyát-lábát. 


Grillrácson jobban átsül


Másfél órát sültek a másfél kilós csirkék, félidőben megfordítva. Ha kész, megszabadítjuk kötelékeitől, úgy tálaljuk.

5 tagú családunknak éppen elég lett, egy fél melle maradt másnapra (ami nem baj, mert a maradék újrahasznosult, recept később).

És hogy milyen lett a végeredmény? Ropogós bőr, illatos, csontjáról könnyen leváló hús -és bár mondhatnám, hogy ez minden idők legjobb sült csirkéje, de nem így van. Korrekt, finom hús, de tartok tőle, amíg nem tanyán kapirgáló, szabad jószágból készül, addig nem bír a világ legfinomabbja lenni. De azért nincs szégyenkezni-valója.

Az én adagom: egy alsó- és egy felsőcomb

Amit változtatnék: máskor is fogok ilyet sütni, mert nem nagy macera és mindenkinek megfelelő ebéd (vagyis a család finnyásabbik fele is megeszi). Legközelebb majd a bőre alá is tuszkolok némi fokhagymát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mit főztél ki?

Kenyér és kenyérfűszer

Kenyér. Mutatok ömlesztve egy párat, ami az idén készült és nyilván nem fotózom az összeset, de azért van néhány kép. Mondtam már, hogy nagy...