2017. január 26., csütörtök

A pita, a gyros, meg a tzatziki

Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer 3 jóbarát: a pita, a gyros meg a tzatziki...

Nem mondhatnám, hogy régi vendégei lennének a konyhámnak,  mert jobbára készen szoktuk streetfoodként venni, pedig házilag se egy ördöngösség elkészíteni.

Kell hozzá:

A pitához:

  • 45 dkg liszt
  • 1 tk só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 250 ml langyos víz
  • 1 ek olaj
A húshoz:
  • 1 csirkemellfilé
  • ízlés szerinti gyrosos fűszerkeverék
A tzatzikihez:
  • 1 közepes pohár tejföl
  • 1 kis pohár kefír
  • 1 kígyóuborka
  • 2-3 gerezd fokhagyma
A pitatésztát kenyérsütőgép Tészta üzemmódjában megkelesztettem, kell neki mindenestül kb. másfél óra, addig készülhet a többi: a hús felkockázom és zsíron (szigorúan! nem olajon!) megfuttatom, befűszerezem és minden kocka minden oldalát igyekszem jól körbepirítani. Levet nem hagyok neki.

A tzatzikihez összekeverem a tejfölt a kefírrel, picit megsózom, belereszelem az uborkát, belenyomom a fokhagymát. Hűtőben hagyom állni.

Ha a pita tésztája megvan, gyerekökölnyi kis gombócokat formálok belőle, amiket aztán laposra nyújtok. A sütőt előzőleg feltekerem nagyon forróra - nálam hőlégkeverésesen 250 fok-, az aljára beteszek egy sütőlapot, és amikor felfűtött, akkor erre a lapra dobálom rá a kinyújtott tésztalapokat.


Látványos, ahogy felpúpozódik és megbarnul. Kb. 5-6 perc kell egy darabnak, inkább a tésztát, mintsem az időt figyeljük.

Nem klasszik módon (pita zsebébe a tzatziki és a hús), hanem egytálételnek tálaltam:


Figyelem! csak saját felelősségre készítsék el! nem autentikus görög recept!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mit főztél ki?

Kenyér és kenyérfűszer

Kenyér. Mutatok ömlesztve egy párat, ami az idén készült és nyilván nem fotózom az összeset, de azért van néhány kép. Mondtam már, hogy nagy...