2009. április 24., péntek

Képviselőfánk




Minden évben egyszer, a férjem névnapján képviselőfánkot sütök (fiam szerint biztosítós fánk :D )
Nem zsánerem az égetett tészta, sok ponton ,,el lehet bukni", de idén egészen jól sikerült (elnézést, csak telefonnal készült képet tudok mutatni).
Anyósom receptje:

Tegyünk fel 2 dl vizet 10 dkg vajjal forrni. Keverjünk bele 20 dkg lisztet (erőből kell dolgozni), majd a tűzről levéve egyenként (fontos!) keverjünk hozzá 5 egész tojást. Itt még nagyobb erővel kell dolgozni :D vagy a gépi habverő dagasztókarjával. Lényeg, hogy jól kidolgozott tészta legyen, különben nem emelkedik meg, nem lesz üreges.
Sütőlapra, sütőpapírra diónyi halmokat teszünk a tésztából; 20 percig magas hőn (~200°C), utána 20 percig takarékon (175°C) sütjük.
Közben elkészítjük a krémet.
Sárgakrém
3,5 dl tejben elkeverünk 3 tojássárgát, 1 cs. vaníliás cukrot, 6 dkg lisztet. Addig főzzük, míg besűrűsödik. Jót tesz a duplafalú, tejforraló edény használata.
Hab
3 tojásfehérjét 10 dkg cukorral gőz felett kemény habbá verünk.
A 2 krémet lazán összekeverjük, a kész, kihűlt fánkokat ezzel töltjük meg -persze miután a krémek is kihűltek.
Teljes kiőrlésű lisztből készítettem a tésztát és a krémet is, ezért barna a sárgakrém :)

2 megjegyzés:

  1. Zsuzsi, ez nagyon finom lehet! Ki fogom próbálni!
    Gratulálok a blogjaidhoz, valamennyit élvezetes olvasni. Hogy győzöd idővel?
    Márti

    VálaszTörlés
  2. very good blog, congratulations
    regard from Reus Catalonia
    thank you

    VálaszTörlés

Mit főztél ki?

Tervezzünk konyhát! -1. rész: az alapok

Egyszerre izgalmas és rémisztő érzés valamit teljesen elölről kezdeni. Mint például a nulláról kialakítani egy jól funkcionáló, praktikus é...