2009. április 24., péntek

Képviselőfánk




Minden évben egyszer, a férjem névnapján képviselőfánkot sütök (fiam szerint biztosítós fánk :D )
Nem zsánerem az égetett tészta, sok ponton ,,el lehet bukni", de idén egészen jól sikerült (elnézést, csak telefonnal készült képet tudok mutatni).
Anyósom receptje:

Tegyünk fel 2 dl vizet 10 dkg vajjal forrni. Keverjünk bele 20 dkg lisztet (erőből kell dolgozni), majd a tűzről levéve egyenként (fontos!) keverjünk hozzá 5 egész tojást. Itt még nagyobb erővel kell dolgozni :D vagy a gépi habverő dagasztókarjával. Lényeg, hogy jól kidolgozott tészta legyen, különben nem emelkedik meg, nem lesz üreges.
Sütőlapra, sütőpapírra diónyi halmokat teszünk a tésztából; 20 percig magas hőn (~200°C), utána 20 percig takarékon (175°C) sütjük.
Közben elkészítjük a krémet.
Sárgakrém
3,5 dl tejben elkeverünk 3 tojássárgát, 1 cs. vaníliás cukrot, 6 dkg lisztet. Addig főzzük, míg besűrűsödik. Jót tesz a duplafalú, tejforraló edény használata.
Hab
3 tojásfehérjét 10 dkg cukorral gőz felett kemény habbá verünk.
A 2 krémet lazán összekeverjük, a kész, kihűlt fánkokat ezzel töltjük meg -persze miután a krémek is kihűltek.
Teljes kiőrlésű lisztből készítettem a tésztát és a krémet is, ezért barna a sárgakrém :)

2 megjegyzés:

  1. Zsuzsi, ez nagyon finom lehet! Ki fogom próbálni!
    Gratulálok a blogjaidhoz, valamennyit élvezetes olvasni. Hogy győzöd idővel?
    Márti

    VálaszTörlés
  2. very good blog, congratulations
    regard from Reus Catalonia
    thank you

    VálaszTörlés

Mit főztél ki?

Kenyér és kenyérfűszer

Kenyér. Mutatok ömlesztve egy párat, ami az idén készült és nyilván nem fotózom az összeset, de azért van néhány kép. Mondtam már, hogy nagy...